Υστερα από την ανεπάρκεια που επέδειξε απέναντι στα πύρινα μέτωπα, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει και τις πολιτικές φωτιές που ανάβουν τα μέτρα λιτότητας, η οργή των φορολογούμενων για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα και φυσικά η τρίτη αξιολόγηση, που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες και δυστυχώς φαίνεται ότι κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου για το φθινόπωρο προβλέπει σκληρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, με έμφαση στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών, την ανάδειξη ιδεολογικών διαφορών και τη δημιουργία κλίματος διχασμού, σε μια προσπάθεια πόλωσης και ανατροπής του αρνητικού κλίματος, εν όψει μάλιστα και των νέων δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψη Μακρόν και Τζεντιλόνι τον Σεπτέμβριο, για να δείξει ότι οι προσπάθειές της για ανάκαμψη έχουν τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, που διαπιστώνουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Κεντρικό σύνθημα του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο αναμένεται να είναι η «έξοδος από τα Μνημόνια», η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αυτής της κυβέρνησης, γιατί σύμφωνα με τη θεωρία που έχει αναπτύξει, αν και εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας, η ίδια δεν τα πιστεύει (σε αντίθεση με τη Ν.Δ.) και ενώ τα υλοποιεί, υποφέρει μαζί με το λαό που τα υφίσταται.
Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι «ζούμε και προσπαθούμε να κυβερνήσουμε με δεδομένη την αντίφαση του πολιτικού μας προγράμματος και των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και το βλέπουν και το κατανοούν».
Συνωμοσιολογία
Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, κατέφυγε στην εύκολη λύση της κατασκευής εχθρών και της συνωμοσιολογίας για να διώξει από πάνω της τις μεγάλες ευθύνες για την ελλιπή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κυρίως σε Κύθηρα, Ζάκυνθο και Ανατολική Αττική. Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα κλήθηκαν να καλύψουν κυβερνητικά στελέχη, αναπτύσσοντας θεωρίες συνωμοσίας. Σταύρος Κοντονής, Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η έρευνα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, μίλησαν συντονισμένα για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης» πίσω από τις φωτιές.
Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε σε μια προσπάθεια να διαφανεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες είχαν να αντιμετωπίσουν υπέρτερες δυνάμεις, που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω… των πυρκαγιών. Παρότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιες από τις φωτιές που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα πράγματι οφείλονται σε εμπρησμό (όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο), η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και από τη δραματική εμπειρία του 2007, όταν η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές που προκηρύχθηκαν λίγο μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας.
Για τις φωτιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως στόχος ήταν να υπάρξει μια «κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα», ενώ ο κ. Πολάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook (από τα Σφακιά όπου βρισκόταν), εξαπέλυσε νέα επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα στον ΣΚΑΪ, αποκαλώντας τους «ξεφτίλες», ενώ έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας» που δεν θα περάσει. Ο κ. Τόσκας απέδωσε τις 19 φωτιές στη Ζάκυνθο σε εμπρησμό και τόνισε πως προβληματίζεται και για πολλές ακόμη. Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά, ο κ. Τόσκας ανασκεύασε («Στο Κόκκινο») τις αρχικές θεωρίες, υποστηρίζοντας πως είναι μακριά από την κυβέρνηση τα «όποια συνωμοσιολογικά σενάρια».
Πάντως, εμφανώς διαφοροποιημένος -για άλλη μια φορά- εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε πως «δεν χρειάζεται λαϊκισμός αλλά σεβασμός στους συμπολίτες μας». «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουμε λιγότερες δηλώσεις, διότι αυτό που έχει σημασία είναι να σβήσουν όλα τα μέτωπα», συνέστησε. Στην ίδια γραμμή και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία εμφανίστηκε με καθυστέρηση στο Πεντελικό όρος, για να δηλώσει με νόημα: «Απευθύνω έκκληση προς όλους. Και όταν λέω όλους, εννοώ όλους και όλες ανεξαιρέτως. Σταματήστε τα δελτία Τύπου, σταματήστε τα τιτιβίσματα, σταματήστε τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους συμπολίτες μας που έχασαν βιος δεκαετιών». Η δήλωση της κ. Δούρου ερμηνεύθηκε και ως αιχμή στα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να αναπτύξουν θεωρίες συνωμοσίας για να καλύψουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Η κ. Δούρου, άλλωστε, εδώ και καιρό κρατάει διακριτό ρόλο από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Εξαφανισμένος ο πρωθυπουργός επί 12 μέρες
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η «εξαφάνιση» του πρωθυπουργού τις ημέρες που η χώρα δοκιμαζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στην κοινή σύσκεψη που είχε με υπουργούς και συνεργάτες του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το φθινόπωρο. Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν η ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε εκείνη την ομιλία του μάλιστα, είχε παρατηρήσει ένα «εύθυμο κλίμα», το οποίο είχε αποδώσει, εν μέρει, στο γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στην «καλοκαιρινή ανάπαυλα».
Τις ημέρες που οι καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονταν σε αρκετές περιοχές της χώρας ο κ. Τσίπρας δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ακόμη και για το αν βρισκόταν στην Ελλάδα. Με τρία τιτιβίσματα στο twitter ο πρωθυπουργός, με καθυστέρηση δυο ημερών από την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στην Αττική, δήλωσε πως ζήτησε την «πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος», το αυτονόητο δηλαδή.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι άφαντος ήταν ακόμη και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, όπου, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μεταδόθηκε κανένα τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε σε ένα ακόμη τιτίβισμα στο twitter για να ευχηθεί «χρόνια πολλά για τη λαμπρή μέρα της Ορθοδοξίας».
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά στις 16 Αυγούστου, δηλαδή 12 μέρες μετά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του και αφού έσβησαν οι πυρκαγιές. Η απουσία του πρωθυπουργού επί 12 ημέρες προκαλεί πολλά ερωτήματα. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρά την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε, δεν έδωσε καμία απάντηση για το πού βρισκόταν ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις μέρες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει (Real Fm) πως «ο κ. Τόσκας και ο κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και ενημέρωση».
Υστερα από την εμφάνιση του πρωθυπουργού ακολούθησε και η αντεπίθεση του Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία, εκτοξεύοντας μάλιστα τις ίδιες κατηγορίες που είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κυβερνητικά στελέχη έφθασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα στελέχη της Ν.Δ. είναι εκείνα που έχουν… εξαφανιστεί, ενώ με ανακοίνωσή του το Μαξίμου συνιστούσε στον κ. Μητσοτάκη «καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του». Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν για μια ακόμη φορά τα μέσα ενημέρωσης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «δημοσιογραφική υπερβολή» που ήταν «αναντίστοιχη με την πραγματική κατάσταση». Αποκορύφωμα της επιθετικής τακτικής που ακολούθησε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν ο αποκλεισμός συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης (ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1) από την κάλυψη της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στα καμένα της Ανατολικής Αττικής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο απέφυγε τις «ενοχλητικές» ερωτήσεις των δημοσιογράφων και εμφανίστηκε χαμογελαστός να πανηγυρίζει, λέγοντας ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα», καθώς «κάηκαν 15.000 στρέμματα», δηλαδή «δέκα φορές λιγότερα από ό,τι το 2009», όπως είπε χαρακτηριστικά. Λίγο μετά όμως, επίσημες πηγές διέψευδαν τον πρωθυπουργό, καθώς η καμένη έκταση είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή που παρουσίασε θριαμβολογώντας ο κ. Τσίπρας.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής