Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε αλλά ενώ νέα μέτρα έρχονται ήδη για ψήφιση στη Βουλή, ούτε έτσι φαίνεται να μπορεί η κυβέρνηση να φέρει προ τετελεσμένων τους δανειστές. Για να εξασφαλίσει ένα έκτακτο Eurοgroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση, πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι την Τρίτη ή ξημερώματα Τετάρτης το αργότερο, αλλιώς… μπαίνει ο Μάιος και όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «καήκαμε».
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο στο Χίλτον κύλησαν σε τεχνικό επίπεδο και σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς, όπως ανέφεραν και πληροφορίες από το εξωτερικό. Ο «λογαριασμός» των μέτρων 9 δισ. δεν φαίνεται να «βγαίνει», αφού ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε καν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ του Μνημονίου του καλοκαιριού, καθώς λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από συντάξεις, για να τα δεχτούν οι θεσμοί. Για να κλείσει ο λογαριασμός, δηλαδή, θα χρειαζόταν ο ΦΠΑ να μην πάει από 23% στο 24% αλλά… στο 25%, για επιπλέον έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν νέο «σούπερ φόρο» αλλά ευελπιστούν πως ίσως τελικά οι δανειστές κάνουν τα «στραβά μάτια», αφού η κυβέρνηση δέχτηκε να λάβει και «προληπτικά» μέτρα για επιπλέον 3,6 δισ. ως το 2018!
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Προς το παρόν όμως, ούτε δεν έχει συμφωνηθεί καν η νομική μορφή που θα λάβει το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (νέο “Μνημόνιο ΔΝΤ”) πέραν εκείνων του περασμένου Αυγούστου. Οι δανειστές ζητούν προσυμφωνημένα ψηφισμένα μέτρα που θα λαμβάνονται αυτομάτως, ενώ η κυβέρνηση λέει πως νομικά αυτό δεν γίνεται. «Το πρόβλημα δεν είναι νομικό και πολιτικό» για την κυβέρνηση που θα τα ψηφίσει, λένε όμως νομικοί κύκλοι, αφού πάμπολλα νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί «προληπτικά» με βάση το Μνημόνιο (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φόρος ανά στήλη του ΟΠΑΠ, ρυθμίσεις χρεών) αλλά πριν την ημερομηνία εφαρμογής τους άλλαξαν ή έμειναν στο «συρτάρι».
Πάντως προβληματισμός αναπτύσσεται γύρω από την τάση των 53+ (Ε. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Β. Κατριβάνου, Ανν. Καβαδία, Χρ. Καραγιαννίδης), η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει δυναμική επανεμφάνιση, τόσο με ένα πολιτικό μανιφέστο όσο και με τη δημιουργία ξεχωριστής ιστοσελίδας που απηχεί της άποψης της, θυμίζοντας την iskra.gr του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την ΛΑ.Ε. και μένοντας τελικά εκτός Βουλής.
Σε πρόσωπο – κλειδί εξελίσσεται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της Κίνησης, καθώς η παραμονή του στην κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το βαρόμετρο για την επόμενη ημέρα σε κόμμα και κυβέρνηση. Η οκτάωρη θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής ήταν ενδεικτική των προθέσεων των 53, καθώς προειδοποίησαν ανοιχτά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι περίπου 11 έως 14 βουλευτές που ελέγχουν, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Όπως αναφέρουν και στο μανιφέστο τους, προκρίνουν τη λύση της ηρωικής εξόδου και της διαφυγής μέσω εκλογών, παρά «να λέμε ότι το δικό μας μνημόνιο είναι καλύτερο από τα άλλα».