Ψηφισμένα μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μείωση συντάξεων. Τσεκούρωμα αφορολογήτου. Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για μια αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δεκαέξι μήνες.
Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε τη χώρα διά πυρός και σιδήρου, για να λάβει στο τέλος του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το ελάχιστο, σε σύγκριση με τις… ηρωικές επιδιώξεις της.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το κλίμα της σύγκρουσης που καλλιεργούσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όταν και εμφανιζόταν έτοιμο να απορρίψει μια συμφωνία που δεν θα ήταν στα μέτρα του, τελικά αποδέχθηκε όλα όσα είχε απορρίψει και πλέον πορεύεται με υποσχέσεις για το χρέος, οι οποίες έχουν ορίζοντα το τέλος του προγράμματος (δηλαδή, τον Αύγουστο του 2018) και χαρακτηρίζονταν μη ικανοποιητικές από τον ίδιο τον κεντρικό διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου και το κόμμα Καμμένου δεσμεύουν την Ελλάδα σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι και το 2060, μετατρέποντας τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση σε… δεύτερη φύση.
Με βάση όσα πλέον έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να αφήσει για καιρό στην… πολιτική ναφθαλίνη τη γραβάτα που ο ίδιος είχε διαμηνύσει πως θα φορέσει την ημέρα που ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα-λαιμητόμος για την ελληνική κοινωνία. Πέρα από το χρέος, που παραμένει ακόμα σε πεδίο ασαφές και γενικόλογο, το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό γύρω από το μείζον αφήγημα της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οπως είπε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για το Ταμείο προκειμένου να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Συνεπώς, άγνωστος παραμένει και ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, πάντως, παρουσίασαν το… πέρασμα κάτω από τον ήδη χαμηλωμένο πήχυ ως success story. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως η ελληνική πλευρά όχι μόνο «πήρε αυτά που ήθελε», αλλά και ότι «υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου», με το… πανηγυρικό κλίμα να φτάνει μέχρι και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς», υποστήριξαν πηγές της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, στο ανεπίσημο απολογιστικό σημείωμα οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ως κυριότερο σημείο της απόφασης «τη σαφή δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», στάθηκαν στο γεγονός πως έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, ενώ την ώρα που έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες ανέφεραν πως η μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου δόση θα ανοίξει το δρόμο για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου