Ανάμεσα στην πρώτη πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της ψήφισης των μέτρων-μέγκενη της συμφωνίας με τους πιστωτές, και τη χθεσινή αναφορά του κύλησαν μόλις δύο εβδομάδες.
Εκείνα πάνω στα οποία είχε επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν σωματοποιούσαν το δεύτερο Μνημόνιο της διετούς παρουσίας τους στην εξουσία, αποδείχθηκαν… φτερό στον άνεμο. Ενα ακόμα ναυάγιο σε Eurogroup και οι… Συμπληγάδες που ορθώνουν Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνουν για τα καλά στον… πάγο τα μείζονα σχέδια για τη διευθέτηση του χρέους, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές. Πλέον, το χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά στο χρέος αποτυπώνεται και στις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός. Η… ατάκα περί του «φεσιού», όπως αυτή διατυπώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στον υπουργείο Εσωτερικών, δείχνει, αν μη τι άλλο, πως ακόμα και το νέο ορόσημο του επικείμενου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται πως θα έρθει και θα παρέλθει χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Την ώρα που η σεναριολογία περί μιας κυβερνητικής κίνησης προς την κατεύθυνση ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έχει ανάψει για τα καλά (το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και διαψεύστηκε από πηγές του Μαξίμου, αν και με τρόπο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο), ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «όψιμο» το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για το χρέος, παρά το γεγονός πως για δεύτερο συνεχές εικοσιτετράωρο ζήτησε να υπάρξουν συγκλίσεις. «Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, που προσπαθεί να εμφανιστεί με εθνική γραμμή (όταν ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τορπίλιζε κάθε κίνηση συνεννόησης) και αναζητάει πλέον… σωσίβιο σωτηρίας εν όψει είτε μίας εν αναμονή νέας υπαναχώρησης είτε μίας ομολογίας περί πλήρους αδιεξόδου.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, και σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου με γραβάτα. «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Αλλά με φέσι άλλοι φύγανε», συμπλήρωσε, αστειευόμενος, την ώρα που η πραγματική οικονομία της χώρας κρέμεται από μία κλωστή, συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαπέλυε νέους μύδρους κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. «Εγιναν βήματα προόδου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο και συμπλήρωσε πως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα. Παράλληλα, πραγματοποίησε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό. «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, πάντως, προκάλεσαν την έκρηξη της αντιπολίτευσης. «Μετά τη γραβάτα, το φέσι… Το θέμα του χρέους έχει αφεθεί στην καλοσύνη των ξένων, αλλά τουλάχιστον εμπνέει τον κ. Τσίπρα για αστειάκια», σχολίασε, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα πως δημιουργεί σύγχυση με τις τοποθετήσεις του. «Εγκατέλειψε την απόφαση του Eurogroup του 2012 που ήταν η μόνη που προέβλεπε απομείωση του χρέους, όταν η χώρα θα έφτανε στα πρωτογενή πλεονάσματα… Για να ξαναβοηθήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν ανέβασε πάρα πολύ υψηλά το χρέος, ενώ ήδη ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι μετά το 2018 θα έρθουν οι ρυθμίσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Και τι κάνει; Δημιουργεί σύγχυση, εντείνει την αβεβαιότητα. Κάθε μέρα αλλάζει γραμμή. Κάθε μέρα παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια. Κάθε στέλεχος λέει και κάτι διαφορετικό», τόνισε η κ. Γεννηματά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου