Νικητές αναδείχτηκαν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες και μεταξύ αυτών, ο Ελληνας Αγοραστός Παπατσάνης με ένα ονειρικό σκηνικό στους πρόποδες του Ολύμπου. Ο Παπατσάνης απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Φυτά και Μανιτάρια» απαθανατίζοντας τις «εξωγήινες» μοχέλες του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.
Η φωτογραφία «Ο μεγάλος βόμβος» της Αμερικανίδας Καρίν Αϊγκνερ έλαβε το πολυπόθητο μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού για το 2022. Με την κάμερά της απαθανάτισε ένα κουβάρι αρσενικών μελισσών κάκτων που στριφογυρίζουν και βουίζουν μανιωδώς με σκοπό να ζευγαρώσουν με το μοναδικό θηλυκό στο μπουλούκι, με φόντο την καψαλισμένη άμμο σε ένα ράντσο του Τέξας. Η Aigner είναι η πέμπτη γυναίκα που βραβεύεται με το μεγάλο βραβείο τίτλου στην 58χρονη ιστορία του διαγωνισμού.
Η Ροζ Κίντμαν Κοξ, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, περιέγραψε το κοντινό πλάνο ως «κύλιση κατευθείαν στην εικόνα». «Η αίσθηση της κίνησης και της έντασης φαίνεται στη μεγέθυνση σε επίπεδο μέλισσας και μετατρέπει τις μικρές μέλισσες σε μεγάλους ανταγωνιστές για ένα μόνο θηλυκό», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Οι περισσότερες μέλισσες απειλούνται από την απώλεια οικοτόπων, τα φυτοφάρμακα και την κλιματική αλλαγή, καθώς και από πρακτικές καλλιέργειας που διαταράσσουν τους χώρους όπου ζουν.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νταγκ Γκουρ, επαίνεσε τους φωτογράφους που πρόσφεραν «αξέχαστες ματιές στη ζωή των άγριων ειδών, μοιράζοντας αόρατες λεπτομέρειες, συναρπαστικές συμπεριφορές και ρεπορτάζ πρώτης γραμμής για την κλιματική κρίση και τη βιοποικιλότητα».
Μεταξύ των κατηγοριών είναι ο «Νέος Φωτογράφος Αγριας Ζωής», «Υγροβιότοποι», «Αστική Αγρια Ζωή», «Φωτοδημοσιογραφία Αγριας Ζωής», «Υποβρύχια», «Αμφίβια και ερπετά», «Ωκεανοί-η μεγαλύτερη εικόνα».
Ειδήσεις σήμερα
Σταύρος Σαράφης: Πέθανε ο θρύλος του ΠΑΟΚ – Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο