Σύμφωνα με την έρευνα Living Planet (δηλαδή Ζωντανός Πλανήτης), που μετρά την αφθονία θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων, η μέση μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής ήταν 69%. Η μελέτη ανέλυσε την αφθονία σχεδόν 32.000 πληθυσμιακών ομάδων από 5.230 είδη, αναφέρει η έκθεση.
Η μεγαλύτερη μείωση της άγριας ζωής σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 94%. Στην Αφρική, τα άγρια ζώα έχουν μειωθεί κατά 66%, στην Ασία και τον Ειρηνικό κατά 55%, στη Βόρεια Αμερική κατά 20%. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το ποσοστό αυτό ήταν 18%.
Η απειλή για την άγρια ζωή, σύμφωνα με το WWF, είναι η γεωργία, το κυνήγι, η αποψίλωση των δασών, η περιβαλλοντική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.
«Εάν αποτύχουμε να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να είναι ο κύριος μοχλός απώλειας βιοποικιλότητας τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση.
«Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης είναι πιο ανησυχητικά από ποτέ», σχολιάζει το WWF στην Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο ανθρωπογενείς προκλήσεις που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και απειλούν ευθέως τόσο την παρούσα, όσο και τις μελλοντικές γενιές: την κλιματική κρίση και την απώλεια βιοποικιλότητας», δηλώνει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Γενικός Διευθυντής του WWF International.
«Το WWF εκφράζει την έντονη ανησυχία του για αυτά τα νέα δεδομένα που δείχνουν μια καταστροφική μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής. Στην επικείμενη COP15, οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη σχέση μας με το περιβάλλον και να δημιουργήσουν το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους με μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για τη βιοποικιλότητα», πρόσθεσε.
Η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά, τα δεδομένα της φετινής έκθεσης Ζωντανός Πλανήτης αποτυπώνουν με σαφήνεια και νούμερα ανησυχητικά στοιχεία για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας και σημαίνουν συναγερμό για το άμεσο μέλλον, εάν δεν ληφθούν επειγόντως και σε διαφορετικά επίπεδα, μέτρα για την αναχαίτιση της διπλής κρίσης που βιώνουμε σε βιοποικιλότητα και κλίμα. Η επικείμενη COP15 θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη μας και ελπίζουμε η φετινή αυτή έκδοση του WWF να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να γίνουν μέρος αυτής της θετικής αλλαγής που έχει ανάγκη το περιβάλλον».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Διπλό κέρδος στις αυξήσεις για όσους κάνουν αίτηση ως τον Δεκέμβριο [αναλυτικοί πίνακες]
Κολωνός: Κατηγορούμενη για μαστροπεία και η μητέρα – Οδηγείται σήμερα στον ανακριτή [βίντεο]
Δάνεια-αστραπή έως 5.000 ευρώ μέσω ίντερνετ – Τα θετικά και τα αρνητικά [αναλυτικοί πίνακες]