Η υδροδότηση διακόπτεται και οι βρύσες στα σπίτια των 3.600 πολιτών στο Λ’ Εσπλούγα δε Φρανκόλι στερεύουν. «Αποθηκεύουμε νερό σε μπουκάλια για να πλύνουμε το πρόσωπο και τα δόντια μας», εξηγεί η 24χρονη Μαρία Γκονσάλες στο AFP, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προγραμματισμένες διακοπές. Αλλοι κάνουν ντους στο γυμναστήριο ή ζεσταίνουν αποθηκευμένο νερό σε κατσαρόλες.
Το χωριό στη Βορειοανατολική Ισπανία αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης εδώ και χρόνια, ωστόσο η λειψυδρία επιδεινώνεται εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας, της χειρότερης εδώ και δεκαετίες. Εν έτει 2023 η τροφοδοσία νερού γίνεται με βυτιοφόρα, όμως ακόμα και αυτή η μέθοδος είναι αδύνατο να καλύψει όλες τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
32 μήνες διαρκεί η ξηρασία στην περιοχή
21% λιγότερη βροχόπτωση σημειώνεται στην Ισπανία
8% της συνολικής χωρητικότητας γεμίζει ταμιευτήρας της περιοχής
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Στην περιφέρεια της Καταλονίας, όπου η ξηρασία διαρκεί 32 μήνες, ζουν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι και μπορεί ακόμα η πλειονότητα να μην έχει επηρεαστεί από τις διακοπές υδροδότησης, ωστόσο η περίοδος του καλοκαιριού είναι προ των πυλών και η ανησυχία αυξάνεται.
Τον Μάρτιο η Καταλονία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «επίπεδο 2». Σε κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές απαγορεύτηκε στους κατοίκους να ποτίζουν τους κήπους τους, ενώ γεωργία και βιομηχανίες είχαν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση. Στην Ισπανία, η εκτεταμένη χρήση νερού για τη γεωργία αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής χρήσης νερού. Η τοπική αυτοδιοίκηση μείωσε τη χρήση νερού για τη γεωργία κατά 40%, μέτρο που προκαλεί πονοκέφαλο στους παραγωγούς που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μειώνονται και προειδοποιούν για ελλείψεις προϊόντων στη χώρα και το εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, υποστηρίζει ότι πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία εδώ και μισό αιώνα. Εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά μέσα στο καλοκαίρι, αν και οι ιθύνοντες αρνούνται να επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς.
Στη Βαρκελώνη, λόγω της απουσίας βροχών, οι δεξαμενές -όπου συγκεντρώνεται βρόχινο νερό για τους πιο ξηρούς μήνες- είναι γεμάτοι μόλις στο 26% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Η δεξαμενή Σάου, 100 χλμ. από τη Βαρκελώνη, παρέχει νερό στην πόλη και σε πολλές περιοχές στα βορειοανατολικά της Καταλονίας τα τελευταία 50 χρόνια. Στην αρχή του Μαρτίου, η δεξαμενή βρισκόταν στο 8% της χωρητικότητάς του, από 55% στην αρχή του έτους. Στην Ανδαλουσία οι δεξαμενές νερού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, με αυτές στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ να είναι στο 25,5% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Γεωργούλη: Σάλος από χυδαία επίθεση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ