Στην καρδιά του χειμώνα έξι εκατομμύρια άνθρωποι στη Βαρκελώνη και τα προάστια και 201 χωριά και κωμοπόλεις, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, πρωτογενής τομέας και βιομηχανία θα πρέπει να υπολογίζουν εφεξής προσεκτικά κάθε σταγόνα. Η Καταλονία είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.
Μετά από τρία χρόνια παρατεταμένης ξηρασίας που η περιοχή δεν έχει δει εδώ και 1.200 χρόνια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες έχει κτυπήσει «κόκκινο», έχει πέσει στο 16% της χωρητικότητάς τους.
Η ημερήσια κατανάλωση νερού κατ’ άτομο θα πρέπει να μειωθεί κατά 5% εν αρχή, στα 200 λίτρα. Οι Καταλανοί απαγορεύεται πλέον να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν πισίνες, παρά μόνο αν χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό. Ντουζιέρες σε τουριστικά θέρετρα σφραγίζονται. Το πότισμα των δημόσιων κήπων επίσης σταματά.
Οι αγρότες καλούνται να συρρικνώσουν κατά 80% την κατανάλωση νερού, οι κτηνοτρόφοι κατά 50% και τα εργοστάσια κατά 25%. Τους παραβάτες περιμένουν πρόστιμα 50-3.000 ευρώ.
Τα όρια θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τις προσεχείς βδομάδες και μήνες, αν δεν γίνει το θαύμα και βρέξει. Χρειάζονται βέβαια τρεις μήνες αδιάκοπων βροχοπτώσεων για να πάρει ανάσα η Καταλονία, λένε οι επιστήμονες, και καθώς αυτό είναι απίθανο, ντόπιοι και τουρίστες θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι.
Στην επόμενη φάση το όριο ημερήσιας κατανάλωσης κατ’ άτομο θα πέσει στα 180 λίτρα και μετά στα 160 λίτρα. Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν περιορισμούς στους επισκέπτες για να μη διψούν οι ντόπιοι. Περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες δέχθηκε πέρυσι η Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ενώ το μέσο νοικοκυριό καλύπτει τις βασικές ανάγκες του με μεγάλη οικονομία με 200 λίτρα την ημέρα, σε πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες υπερβαίνει τα 500 λίτρα κατ’ άτομο την ημέρα. Για ένα μέτρο σύγκρισης, σε ένα 10λεπτο ντους καταναλώνονται 200 λίτρα νερού.
Αν στο σπίτι με οικονομία δεν θα υποφέρει κανείς πολύ, στις επιχειρήσεις το όριο είναι ασφυκτικό. Η Ανα Καζολίβα έχει φούρνο έξω από τη Βαρκελώνη. «Χρειαζόμαστε αρκετό νερό για τη ζύμη. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε» είπε στο BBC.
Οι Αρχές έχουν δώσει οδηγίες για να λειτουργούν με υπερωρίες μονάδες αφαλάτωσης, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, να καταπλέουν στο λιμάνι της Βαρκελώνης και πλοία με νερό. Η συνταγή δοκιμάστηκε σε ένα βαθμό και το 2008, όταν η περιοχή αντιμετώπιζε και πάλι μικρότερης έντασης λειψυδρία.