Συνολικά συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν 472 δείγματα: 96 από το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, 170 από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και 206 από το Εθνικό Πάρκο Ροδόπης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, ο πληθυσμός της Πίνδου είναι γενετικά διακριτός, ενώ οι αντίστοιχοι πληθυσμοί Πρεσπών και Ροδόπης παρουσιάζουν αμοιβαίες επικαλύψεις.
Επιπλέον, στη Ροδόπη και στις Πρέσπες υπάρχει υψηλός βαθμός ενδογαμίας, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της γενετικής ποικιλότητας του πληθυσμού. Στην Πίνδο, φαίνεται πιο σταθερός ο πληθυσμός σε σχέση με εκείνον της Ροδόπης και των Πρεσπών, οι οποίοι δείχνουν πιο ευάλωτοι.
Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσματα της γενετικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κτηνιατρικής (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας) και το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.
Ειδικότερα, ανιχνεύθηκαν και μελετήθηκαν δέκα ειδικοί για την καφέ αρκούδα μικροδορυφορικοί δείκτες, με στόχο την εκτίμηση της κατανομής του πληθυσμού στις περιοχές της Πίνδου, των Πρεσπών και της Ροδόπης. Στόχος ήταν επίσης η εκτίμηση της γενετικής ποικιλομορφίας της καφέ αρκούδας που διαβιοί στην Ελλάδα και η διερεύνηση της πιθανής γενετικής σύνδεσης των αρκούδων μεταξύ των τριών περιοχών. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η επ. καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Μαρία Σάτρα και ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης, τόνισαν πως, μέσω της επανάληψης της δράσης που πραγματοποιείται μέσα στο 2023 και χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, θα εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα τόσο για τα γενετικά χαρακτηριστικά όσο και για τις δράσεις διατήρησης και διαχείρισης της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Να σημειωθεί ότι η καφέ αρκούδα είναι το είδος με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση και μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι 300 κιλά. Στην Ελλάδα, συναντάται κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική χώρα, ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Έχει φουντωτό τρίχωμα με μεγάλο κεφάλι, μικρά αφτιά, πατούσες με γερά νύχια.
Είναι μοναχικό ζώο. Τρέφεται με φυτά, ψάρια, μέλι, πτηνά, τρωκτικά. Έχει οξεία όσφρηση και ακοή, σε αντίθεση με την όρασή του. Τα μικρά γεννιούνται το χειμώνα και ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια.
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία Καρολάιν: Θέλει να σπάσει τα ισόβια ο Αναγνωστόπουλος – Ξεκινά η δίκη στο Εφετείο
Πληρωμές εβδομάδας: Λεφτά σε 2,6 εκατ. δικαιούχους – Ποιοι θα τα πάρουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου