Στην Τουρκία επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ χθες επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο και πέταξε πάνω από την περιοχή που επλήγη πρόσφατα από τους δίδυμους σεισμούς, που προκάλεσαν τεράστιες υλικές καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Βοήθεια
Οι ΗΠΑ έστειλαν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, ειδικούς διασώστες και επιπρόσθετο υλικό. Στην περιοχή (Αδανα/Ιντσιρλίκ) εδρεύει η γνωστή και στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, που επί δεκαετίες χρησιμοποιείται από την αμερικανική αεροπορία (USAF) για διάφορες επιχειρήσεις και αποστολές στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο (στη βάση και σε πολύ ειδικό χώρο είναι αποθηκευμένες 52 πυρηνικές κεφαλές για χρήση από αμερικανικά αεροσκάφη διπλού ρόλου).
Στην Αγκυρα, στις σχετικές συνομιλίες κυριάρχησε το θέμα της απεμπλοκής από την τουρκική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την τυπική ένταξή τους στο ΝΑΤΟ (που εκκρεμεί εδώ και μήνες), η κατάσταση στη Βόρεια Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, οι επισιτιστικοί διάδρομοι από τα ουκρανικά λιμάνια στη Νοτιοδυτική Ουκρανία μέσω των Στενών προς τον έξω κόσμο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο εξοπλισμός της Τουρκίας με αεροσκάφη F-16.
Ο Αντονι Μπλίνκεν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής είχε συναντήσεις στο Μόναχο για το θέμα της Τουρκίας και τα σκανδιναβικά αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τους ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Καναδά, ως και συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Παράθυρο ευκαιρίας»
Τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία έχουν προς στιγμή βελτιώσει το κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, με τους Αμερικανούς να κάνουν λόγο για «παράθυρα ευκαιρίας» και χαλάρωση της έντασης – τον τελευταίο καιρό είχαμε γίνει μάρτυρες μιας εμπρηστικής και αχαλίνωτα επιθετικής ρητορικής από τον Ερντογάν και τους υψηλόβαθμους συνεργάτες του. Λόγω των επερχόμενων δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας, οι Αμερικανοί επιδιώκουν «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ατζέντα
Στην Αθήνα ο Αντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την εξαιρετική και πολυδιάστατη διμερή στρατιωτική συνεργασία (στο πλαίσιο της επιτυχούς στρατηγικής συνεργασίας και διαλόγου), μείζονα ενεργειακά θέματα της περιοχής ,την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική ως και τα Δυτικά Βαλκάνια (δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου – η χώρα μας μαζί με άλλα 4 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν το έχει αναγνωρίσει επίσημα).
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Χαμηλώνει τους τόνους ο Τσαβούσογλου
Σε κίνηση αποκλιμάκωσης των διμερών εντάσεων ως και επαναπροσέγγισης με τη χώρα μας (στο φως των τραγικών και καταστροφικών πληγμάτων του Εγκέλαδου στην Τουρκία) προχώρησε με δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που για μία ακόμα φορά ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη και την ενεργό ανθρωπιστική συμπαράσταση (από την πρώτη στιγμή της χαοτικής κατάστασης) στην Αγκυρα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ναι, έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε την ένταση και να μην περιμένουμε άλλες καταστροφές για να συναντιόμαστε. Οχι για να εξομαλύνουμε μόνο, αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν», κάτι που από την Αθήνα αποτιμάται αρκετά ικανοποιητικά, ενώ ανοίγονται κάποια «παράθυρα ευκαιρίας» για επιστροφή σε πολιτικό-διπλωματικό ως και στρατιωτικό-τεχνικό διάλογο.
Πρόταση 6 σημείων
Ο Τσαβούσογλου έκανε αναφορά στην προ δύο και πλέον μηνών συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα, με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μία πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς τη θετική ατζέντα, το ίδιο και χθες, λέγοντας ότι «θα πρέπει να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».
Σε σχετική ερώτηση αν με τον Νίκο Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιγξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής του στα Αδανα ήταν να εκφράσει την αλληλεγγύη του, ως και αυτή του ελληνικού λαού στους σεισμόπληκτους. Επεσήμανε ότι τρία από τα έξι σημεία αφορούν στην επιστροφή στις διμερείς διερευνητικές επαφές των δύο κρατών, τις στρατιωτικές-τεχνικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το διάλογο στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.