Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκει στη WhyWasteMe, μία νέα εταιρία που επικεντρώνεται στη χωριστή συλλογή συσκευασιών μιας χρήσης σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Ο «έξυπνος» κάδος, που τοποθετήθηκε σε πέντε συνολικά παραλίες της Αττικής, κατάφερε να συλλέξει συνολικά 5.246 συσκευασίες από πλαστικό και αλουμίνιο μέσα σε μόλις 20 ημέρες, από τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται, μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, βασίστηκε εξ ολοκλήρου στη σύνδεση των νέων τεχνολογιών με τη διαδικασία της απόρριψης των συσκευασιών.
Οπως αναφέρει η εταιρία, οι κάδοι είναι σχεδιασμένοι για να δέχονται αποκλειστικά άδειες συσκευασίες νερού και αναψυκτικών-ποτών, ενώ διαθέτουν ένα QR Code που οδηγεί σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή. Ετσι, με τη χρήση του κινητού τους, οι λουόμενοι μπορούν να καταγράψουν τον αριθμό των συσκευασιών που απέρριψαν, να διασφαλίσουν ότι αυτές θα διοχετευτούν απευθείας σε μονάδες ανακύκλωσης, αλλά και να προσφέρουν ένα μικρό ποσό για την ενίσχυση δράσεων καθαρισμού του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πιλοτική εφαρμογή
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Οι «έξυπνοι» κάδοι τοποθετήθηκαν σε πέντε beach bars με υψηλή επισκεψιμότητα από την Ανάβυσσο έως το Σούνιο (Μαύρο Λιθάρι beach bar, Cactus Beach, Αlopigia Beach, Thymari Con Gusto, FreezBe beach bar & KΑΠΕ beach bar). Πρόκειται για τη δεύτερη πιλοτική εφαρμογή – η περσινή εφαρμογή στο νησί της Κιμώλου οδήγησε στη χωριστή συλλογή περισσότερων από 51.000 πλαστικών φιαλών τον Αύγουστο του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβαδίζει πλήρως με όσα εισάγει η νέα νομοθεσία των συστημάτων ανακύκλωσης με εγγυοδοσία (DRS), που αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το 2023. Για κάθε συσκευασία που απορρίπτεται και σκανάρεται προσφέρονται 10 λεπτά του ευρώ στην οργάνωση Aegean Rebreath, που διενεργεί καθαρισμούς βυθών και ακτών σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας. Ακόμη, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του WhyWasteMe, οι χρήστες μπορούν να «παρακολουθήσουν» τη διαδρομή της συσκευασίας που απέρριψαν, μέχρι μια μονάδα ανακύκλωσης υλικών, διασφαλίζοντας ότι η άδεια πλαστική φιάλη ή το δοχείο αλουμινίου δεν θα καταλήξουν στα κοινά απορρίμματα ή στο φυσικό περιβάλλον.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτά είναι τα αίτια του θανάτου της