Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Σήμερα κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα για μία πιο καθαρή, βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη. Οι βυθιζόμενοι κάδοι είναι ένα τεράστιο έργο που έχει ανάγκη η Αθήνα, διότι θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Κάθε βυθιζόμενος κάδος που τοποθετείται στο κέντρο και τις γειτονιές, απαλλάσσει τον δημόσιο χώρο από πέντε συμβατικούς κάδους αντίστοιχης χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και μείωση της κίνησης μέσα στην πόλη, καθώς περιορίζονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Η νέα εποχή στην καθαριότητα για την Αθήνα, είναι εδώ».
Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, τέθηκαν ήδη σε λειτουργία τα συστήματα υπόγειων κάδων στην Πλατεία Καραϊσκάκη και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Λιοσίων, στην Κριεζώτου, στη Λιοσίων και Μάρνη, στη Μάρνη και Μαιζώνος, σε τέσσερα σημεία της Μητροπόλεως και στην Πλατεία Δεξαμενής (Φωκυλίδου 1).
Σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Με την έναρξη λειτουργίας του δικτύου των βυθιζόμενων κάδων για πρώτη φορά στην Αθήνα, σηματοδοτούμε τη νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας. Με τον νέο τρόπο συλλογής σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων αναβαθμίζουμε την εικόνα της πόλης, δίνουμε έμφαση στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, απελευθερώνουμε πολύτιμο χώρο στην πόλη από τους συμβατικούς κάδους και συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αστικό περιβάλλον».
Σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα
Με την εγκατάσταση των μηχανισμών υπογειοποίησης κάδων αναβαθμίζεται τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά ο δημόσιος χώρος (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες), καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ξέχειλοι κάδοι. Οι νέοι κάδοι θα συμβάλλουν και στον περιορισμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων του δήμου, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον, το κόστος αποκομιδής και την καθημερινότητα των δημοτών, καθώς θα μπορέσει να μειωθεί η κίνηση μέσα στην πόλη.
Επιπλέον, ορισμένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
-Η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθώς οι 350 υπόγειοι κάδοι αντιστοιχούν σε 1.774 συμβατικούς κάδους, εξοικονομώντας έως και 1.424 σημεία κοινόχρηστων χώρων.
– Η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας των καταστημάτων στη γύρω περιοχή.
Σαλαμίνα: «Τον είδα τον οδηγό» - Τι λέει μάρτυρας για τη διπλή δολοφονία το 2011 [βίντεο]
– Η μείωση της επαφής με τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών.
– Η περιορισμένη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
– Η δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
– Η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.
– Η ορθότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα του δήμου για την αποκομιδή
Η λειτουργία των υπόγειων κάδων δεν απαιτεί κάποια μετατροπή ή προσθήκη εξαρτήματος στα απορριμματοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που εξυπηρετούν τους ήδη υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους 1.100 λίτρων είναι σε θέση να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και τους υπόγειους κάδους των νέων συστημάτων.
Από το σύνολο των 350 συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, τα 134 έχουν χωρητικότητα 2.200 λίτρων, τα 109 χωράνε απορρίμματα 4.400 λίτρων και τα 107 αφορούν σε συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων σε κάδους κοινής χρήσης.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των 350 υπόγειων κάδων συλλογής χωριστών ρευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έχει τριετή χρονικό ορίζοντα και προϋπολογισμό 18.867.678,00€, εκ των οποίων τα 3.698.987,71€ αποτελούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ».
Ειδήσεις σήμερα
Χανιά: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που σκότωσε και διαμέλισε 26χρονο με μπαλτά
Καιρός: Επιστροφή του καύσωνα από σήμερα – Οι περιοχές που θα «χτυπήσουν» 40άρια [Βίντεο]
Μοίρες: Φωτιά σε σπίτι από έκρηξη υγραερίου – Με σοβαρά εγκαύματα μητέρα και κόρη