Η ρύπανση συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο του πνεύμονα και μη φυσιολογικές γεννήσεις. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.
Η Βόρεια Μακεδονία είχε το 2021 τους χειρότερους αριθμούς στην Ευρώπη, με 255 πρόωρους θανάτους από την έκθεση σε μικροσωματίδια για κάθε 100.000 άτομα. Ακολουθεί η Σερβία με 217 και το Μαυροβούνιο με 174.
Μελέτη εντοπίζει περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες»
Η Βουλγαρία είχε τη χειρότερη έκθεση στην ΕΕ, με 158 θανάτους ανά 100.000, ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία. Το 2024, η ΕΕ θέσπισε αυστηρότερους κανόνες για την ποιότητα του αέρα που αποσκοπούν να φέρουν τα επίπεδα ρύπανσης πιο κοντά στα παγκόσμια πρότυπα υγείας.
Η οδηγία δίνει επίσης στους πολίτες με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησής τους, εάν αυτή δεν συμμορφωθεί.
Ορισμένες βελτιώσεις έχουν ήδη γίνει. Ο αριθμός των θανάτων από μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 45% μεταξύ 2005 και 2022.
Αλλά ακόμη και έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Μπάιντεν δίνει προληπτικά χάρη σε όσους επέκριναν τον Τραμπ
Διαρροή email αποδήμων: Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλοι τρεις κλήθηκαν για εξηγήσεις
Σαν σημέρα πέθανε η χαρά του λαού – Ο «Τσάρλι Τσάπλιν» του ποδοσφαίρου