Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε γύρω στο 1750 στο Ηνωμένο Βασίλειο , το οποίο εξέπεμψε 3,7 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα επόμενα 100 χρόνια. Αυτό είναι μόλις το 5% του CO2 που έχει μολύνει η χώρα με την πάροδο του χρόνου.
Η Βρετανία ήταν ο μεγαλύτερος ρυπαντής CO2 μέχρι το 1911, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την πρώτη θέση όσον αφορά τις σωρευτικές εκπομπές.
Το να ζητάμε τις τρέχουσες εκπομπές μιας χώρας ανά έτος είναι ένας συνηθισμένος τρόπος προσπάθειας να προσδιοριστεί ποιος είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός. Από αυτή την άποψη, η Κίνα ξεπερνά όλες τις άλλες χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες διολισθαίνουν στη δεύτερη θέση. Η Ινδία πηδά στην 3η θέση με 7% τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2020.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται στην κορυφή τόσο για τις ιστορικές όσο και για τις τρέχουσες απόλυτες εκπομπές, αλλά η Κίνα πέφτει στην κατάταξη αν κοιτάξουμε τις κατά κεφαλήν εκπομπές, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν εκπέμψει τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα συνολικά από τη βιομηχανική επανάσταση. Ο απολογισμός εκπομπών της Κίνας έκτοτε φτάνει μόνο στο μισό περίπου από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η λίστα κλονίζεται αν ζητήσουμε τις τρέχουσες εκπομπές μιας χώρας ανά άτομο, με το Κατάρ να εκτοξεύεται στην πρώτη θέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν στη 13η θέση και η Κίνα παρασύρεται ακόμη πιο κάτω στη λίστα στην 41η θέση.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στα Βαλκάνια οι περισσότεροι θάνατοι σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ
Η Ινδία , ένας μεγάλος ρυπαίνων όσον αφορά τις απόλυτες ετήσιες εκπομπές, πέφτει στην 131η θέση λόγω του τεράστιου πληθυσμού της – πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καθόλου
Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα επιστημονικών δεδομένων, αλλά και χρημάτων. Οι φτωχότερες χώρες υποστηρίζουν ότι οι πλουσιότερες θα πρέπει να τις βοηθήσουν οικονομικά στην ενεργειακή τους μετάβαση. Λένε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια καίγοντας ορυκτά καύσιμα για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και έπειτα να βοηθήσουν τις αναδυόμενες οικονομίες να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, για να μην ακολουθήσουν και αυτές τον ίδιο δρόμο.
Μέχρι στιγμής, τα πλούσια έθνη δεν έχουν τηρήσει ακόμη τις δεσμεύσεις τους για παροχή «χρηματοδότησης για το κλίμα» στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να διατεθεί περισσότερη χρηματοδότηση για απώλειες και ζημιές στην επικράτειά τους, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα ερωτήματα έχουν γίνει ένα σημαντικό κομβικό σημείο στις συνομιλίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Μαύρος» Νοέμβριος με 23 περιοχές της χωράς στο «βαθύ κόκκινο»
- Αποκάλυψη Ε.Τ. για την συμμορία ανηλίκων: Σοκάρουν οι διάλογοι – «Αύριο σφαγείο»
- Εθνική στρατηγική στο μεταναστευτικό: 4 νέες δομές φιλοξενίας, αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας
- Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: 9500 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο
- Βόλος: Καταδικάστηκε 80χρονη γιατί ξυλοκοπούσε τον 90χρονο σύζυγό της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr