Οι τελευταίες υπογραφές στο τελικό σχέδιο από τις δύο πλευρές μπήκαν χθες το πρωί στην Ντόχα και η συμφωνία τέθηκε στο τραπέζι προς επικύρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ όπου και εγκρίθηκε. Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να απελευθερωθούν οι τρεις πρώτοι όμηροι από τους τελευταίους 60 περίπου εν ζωή που εκτιμάται πως βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση των Παλαιστίνιων ενόπλων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που άνοιξε τον νέο κύκλο θανάτου, τρόμου και καταστροφής.
Παρά τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων ομήρων αύριο, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ανακοίνωσε το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χθες, καθώς έκλεινε το σίριαλ της επικύρωσης, που όσο καθυστερούσε «φούντωναν» οι φόβοι μην καταρρεύσει η συμφωνία πριν καν εφαρμοστεί.
«Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν και προχωράμε κανονικά», ανακοίνωνε, την ίδια ώρα, και η Χαμάς, που το Τελ Αβίβ κατηγόρησε την Πέμπτη πως έφερε προσκόμματα στο παρά πέντε, επιχειρώντας να αλλάξει όσα συμφωνήθηκαν στην Ντόχα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, μετά από μήνες διαβουλεύσεων.
Η Χαμάς φέρεται να ζητούσε άμεσα πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη μεθόριο με την Αίγυπτο και την αποφυλάκιση συγκεκριμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, για τους οποίους όμως είχε ενστάσεις το Ισραήλ, καθώς κατηγορούνται για πολύνεκρες επιθέσεις. Βάσει της συμφωνίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων θα αποφυλακιστούν περίπου 1.000-1.600 Παλαιστίνιοι.
Ισραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν χθες λίστα με τα ονόματα των 33 ομήρων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σταδιακά τις επόμενες ημέρες, καθώς 2 εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων θα επιστρέφουν παράλληλα στον τόπο τους και περίπου 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά.
Οι όμηροι
Τρεις γυναίκες θα επιστρέψουν στις αγκαλιές των αγαπημένων τους αύριο με τα «Φτερά Ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η επιχείρηση από τον ισραηλινό στρατό, που θα παραλαμβάνει τους ομήρους, με τη μεσολάβηση εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο.
Αν όλα πάνε καλά και η εκεχειρία δεν παραβιαστεί, τα δύο μέρη θα επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε δύο εβδομάδες, για να συμφωνήσουν στους όρους απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων, της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα, στον τερματισμό του πολέμου και στο σχέδιο μεταβατικής διακυβέρνησης που θα επωμιστεί την επιχείρηση ανοικοδόμησης του θύλακα.
Δημοσκόπηση
Η ισραηλινή κοινή γνώμη στηρίζει την κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post». Το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της συμφωνίας, έναντι 19% που τάχθηκε κατά και 8% που δεν εξέφρασε γνώμη. «Καλύτερα μια κακή συμφωνία, παρά μη συμφωνία», λένε στους δρόμους, σε ΜΜΕ και γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ισραηλινοί πολίτες. Ανάλογο το κλίμα και μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα. «Φοβόμουν ότι δεν θα ζήσω να δω αυτή τη μέρα. Δεν θέλουμε άλλο αίμα. Θέλουμε να ζήσουμε», έλεγε μια νεαρή Παλαιστίνια στο CNN.
Στήριξη της αντιπολίτευσης στον Νετανιάχου
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, και ο ομοϊδεάτης του των Οικονομικών, Μπεζάλελ Σμότριτς, ψήφισαν κατά της συμφωνίας, την οποία έκριναν «καταστροφική», στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, όπως είχαν προαναγγείλει, απειλώντας με αποχώρηση των κομμάτων τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν εφαρμοστεί. Ωστόσο, όπως διεμήνυε και χθες ο πλέον σκληροπυρηνικός Μπεν-Γκβιρ, δεν θα επιδιώξει κατάρρευση της κυβέρνησης και δεν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής. Αλλωστε, απέναντι στο στρατόπεδο της σκληρής γραμμής που θέλει συνέχιση του πολέμου κατά της Χαμάς μέχρι τον αφανισμό της, ώστε να μη συνιστά απειλή για το εβραϊκό κράτος, δίπλα στον Νετανιάχου στέκεται η αντιπολίτευση. Ο κεντροδεξιός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, επανέλαβε τις τελευταίες ώρες πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, γιατί «η συμφωνία εκεχειρίας είναι πιο σημαντική από όποιες άλλες διαφορές»..
Ειδήσεις σήμερα
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Το ΠΑΣΟΚ θέλει σύμπλευση με ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή και Βαρουφάκη
Τουρισμός: Παραμένει ισχυρό το brand «Ελλάδα» – Ποιοι μας προτιμάνε