Προφανώς και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για υποθαλάσσιες έρευνες στη χώρα μας δεν προέκυψε τώρα, υπάρχει εδώ και χρόνια. Αλλωστε, ήδη η ExxonMobil κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσια οικόπεδα συνολικής έκτασης 40.000 τ. χλμ. εδώ και χρόνια, ενώ μέσα στο 2025 θα λάβει την επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης και θα προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πεδίο των εργασιών.
Το γεγονός, όμως, πως μια δεύτερη αμερικανική εταιρία εκδηλώνει ενδιαφέρον για έρευνες σε οικόπεδο 11.000 τ. χλμ. είναι προφανές πως αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και ισχυροποιεί τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ.
Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
Oλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που υπάρχει παγκόσμια αβεβαιότητα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, το μέλλον της Συρίας, η οικονομική αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία, η νέα προεδρία Τραμπ δημιουργούν ένα ρευστό τοπίο.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή και να ισχυροποιήσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, ενώ ο ελληνοτουρκικός διάλογος δείχνει σημάδια ύφεσης.
Σε αυτό το σκηνικό, το αμερικανικό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες αποκτά ξεχωριστή σημασία και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του ρόλου της χώρας μας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.