Το επίδομα των 400 ευρώ αφορά τους εργαζόμενους άνω των 18 ετών, που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους, ενώ η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Το πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) αφορά σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, άνω των 18 ετών με ενεργή κάρτα ανεργίας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το νέο voucher αφορά το έργο: «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».
Ειδικότερα οι ωφελούμενοι προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ καλούνται επιλέξουν το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο ΠΣ voucher.gov.gr.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Κατάρτιση σε ψηφιακές & «πράσινες δεξιότητεs» υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας (50-250 ώρες)- Εκπαιδευτικό Επίδομα έως 1.000 ευρώ
– Πιστοποίηση φυσικών προσώπων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων για ψηφιακές δεξιότητες
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) και να δηλώσουν ενδιαφέρον για εγγραφή.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με εποχική απασχόληση, ακόμα και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα. Επίσης, δεν υπάρχει διαφορά αν ο εργαζόμενος είναι με σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
H λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης εμφανίζεται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.
Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τους παρόχους κατάρτισης πριν τη συγκρότηση των τμημάτων κατάρτισης. Στη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως ο τίτλος του προγράμματος, η διάρκεια σε ώρες, ο φορέας κατάρτισης, τα παραρτήματα του φορέα με τις διευθύνσεις τους.
Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και εφόσον οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.
Οι πάροχοι έχουν την πλήρη ευθύνη για την επιλεξιμότητα των ωφελουμένων, ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω του ότι δεν πληροί το απαραίτητο κριτήριο που αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο (κατ΄ ελάχιστο τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης)ο υποψήφιος απεντάσσεται από το μητρώο ωφελουμένων, με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.
Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε,λόγω ελλιπών προσόντων για την παρακολούθηση του προγράμματος που επέλεξε, του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για άλλη μία φορά στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω μη υλοποίησης του τμήματος ή λόγω συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για όσες φορές συμβεί αυτό.
Η Δ.ΥΠ.Α. θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο και σε περίπτωση που προκύψει ότι πάροχος κατάρτισης εισήγαγε στην κατάρτιση μη επιλέξιμο ωφελούμενο, ως προς τα κριτήρια συμμετοχής, τότε θα περικόπτεται το 100% του ποσού της επιταγής κατάρτισης, που αντιστοιχεί στον μη επιλέξιμο ωφελούμενο. Συνακόλουθα ο ωφελούμενος θα διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων της παρούσας.
Επιπλέον, η Δ.ΥΠ.Α. θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ως προς τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών που έχουν αναρτήσει οι ωφελούμενοι.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αναντιστοιχίας μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση συμμετοχής και των υποβληθέντων δικαιολογητικών υπερισχύουν τα υποβληθέντα δικαιολογητικά σε συνέχεια του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί.
Οι καταρτιζόμενοι θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) και κατόπιν θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε εργαζόμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της επιλογής του και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ.
Σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, η ΔΥΠΑ προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.
Ενδεικτικά, οι επιλογές περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στην ιστορία της χώρας, με στόχο στα επόμενα χρόνια να έχουν λάβει καταρτιστεί 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πολίτες.