«Ασκηση πολιτικής»
«Οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι και εργαλείο άσκησης πολιτικής. Η Ελλάδα αγοράζει πολεμικά συστήματα, τα οποία όχι μόνο ικανοποιούν τις αμυντικές ανάγκες της, αλλά υπηρετούν και τη λεγόμενη αμυντική διπλωματία. Αυτοί είναι οι λόγοι που η χώρα αγοράζει από ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία κ.λπ.», δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στην αμυντική βιομηχανία με υγιή και οργανωμένο τρόπο. «Είναι αναγκαιότητα να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Λόγω των σκανδάλων με τους εξοπλισμούς (πριν από το 2000) αλλά και την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, είμαστε σε μία φάση να διεκδικούμε αυτό που στις δεκαετίες ’70 και ’80 ήταν το αυτονόητο: Την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας», τόνισε.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώνει παρούσα σε διεθνείς κοινοπραξίες κατασκευής πλοίων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αρμάτων. «Και γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμια, τα οποία για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν ήταν συνδεδεμένα με την αμυντική βιομηχανία στο επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη δυναμική και… δίψα για να έρθει σε επαφή με αυτές τις εξελίξεις. Επομένως, έχουμε: Την ανάγκη την οποία καθορίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, την έρευνα που θα φέρει το πανεπιστήμιο και τη χρηματοδότηση/αξιοποίηση από τη βιομηχανία. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε στρατηγική συνεργασία και με τα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διεκδικήσουμε αμυντικά προγράμματα στην Ε.Ε.», υπογράμμισε.
Ευκαιρίες
Τόνισε ότι η τρέχουσα συγκυρία βοηθά τέτοιου είδους συνεργασίες, διότι το Brexit και, κυρίως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξαν τα δεδομένα. «Το λεγόμενο European Defense Fund της Ε.Ε. είναι πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα. Την ίδια ώρα, ανάλογο ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα υλοποιεί και το ΝΑΤΟ, υπό τον τίτλο DIANA, με προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Αυτές είναι ευκαιρίες που η Ελλάδα οφείλει να αρπάξει και να αξιοποιήσει. Θα έχει μόνο όφελος, και μάλιστα πολυεπίπεδο», είπε.
Σε αυτό το σημείο επανέφερε το πολύχρονο αίτημα του Συνδέσμου για τη σύσταση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο θα σχεδιάζει και θα ασκεί πολιτική πάνω στον συγκεκριμένο κλάδο, βοηθώντας την ανάληψη αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων. «Ολα τα μεγάλα κόμματα είχαν προεκλογικά τοποθετηθεί θετικά στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που θέλουμε είναι μια ξεκάθαρη δομή εντός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Να στελεχώνεται από στρατιωτικούς και πολίτες και να έχει στρατηγική και πρόγραμμα. Εστω ένας από τους υφιστάμενους υφυπουργούς Αμυνας να αναλάβει και αυτό το χαρτοφυλάκιο. Απαιτείται πολιτική βούληση. Είναι αίτημα και των Ενόπλων Δυνάμεων», προσέθεσε.
«Τήρηση του 30%»
Ο κ. Ροζολής ζήτησε την τήρηση του άγραφου κανόνα των βιομηχανικών επιστροφών 30% σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπογράφει η Ελλάδα. «Μέχρι το 2011 υπήρχε με νόμο. Ηταν η λεγόμενη “Ελληνική Προστιθέμενη Αξία”. Ομως, ακυρώθηκε λόγω Μνημονίων. Βέβαια, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν διατηρήσει. Πρακτικά, σημαίνει πως, αν η Ελλάδα κάνει μία παραγγελία αεροσκαφών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα πρέπει τα 300 εκατομμύρια από αυτά να επενδυθούν σε βάθος χρόνου στη χώρα, είτε σε συμπαραγωγή είτε στη συντήρηση και στην εν συνεχεία υποστήριξη. Διότι είναι απαραίτητο να μπορείς να συντηρήσεις με εγχώριες δυνάμεις τα συστήματά σου. Αν γίνει πόλεμος, θα είναι δύσκολο να έρθει ο ξένος και να σου φέρει ανταλλακτικά. Και πρέπει να είναι μετρήσιμο το 30%. Αλλιώς, αν το αφήσουμε ως ευχολόγιο, δεν θα πάρουμε τίποτα. Eνας ακόμη λόγος για τη σύσταση ειδικής δομής στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας με αρμοδιότητα την Αμυντική Βιομηχανία», τόνισε.
Για το… θεαθήναι τα «made in Turkey» οπλικά συστήματα
Αναφερόμενος στην υπερφλυαρία του καθεστώτος Ερντογάν για τα «made in Turkey» οπλικά συστήματα, ο κ. Ροζολής χαριτολογώντας είπε ότι το σκηνικό τού θυμίζει τον… Σαντάμ Χουσεΐν.
«Τότε, που έλεγε για τη “μητέρα των μαχών” και ότι διαθέτει στρατό δύο εκατομμυρίων αντρών και πως θα συντρίψει τους Αμερικανούς και εν τέλει όλα κατέρρευσαν σε πέντε μέρες!», είπε με έμφαση.
Τόνισε ότι, ευτυχώς για την Ελλάδα, η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να κατασκευάζει τα πάντα μόνη της. «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό να έχουμε Ελληνα πιλότο σε Rafale ή F-35 και απέναντί του να έχει αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής. Ολα αυτά είναι ένας μικρομεγαλισμός. Είναι προπαγάνδα του καθεστώτος. Γίνονται για το… θεαθήναι. Το πολυδιαφημισμένο τουρκικό άρμα μάχης διαθέτει κινητήρα, πυροβόλο, πύργο, ταχύτητες και οπτικά από το… εξωτερικό. Την ίδια ώρα, το σασί και ο πύργος των αρμάτων Leopard, που διατίθενται σε όλο τον κόσμο, κατασκευάζονται στην… Ελλάδα!», είπε και προσέθεσε: «Ομως, η ανάπτυξη απλούστερων συστημάτων, όπως τα drones (π.χ. το γνωστό Bayraktar), είναι σωστή κίνηση, την οποία επιβάλλεται να ακολουθήσουμε. Ηδη στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες σχετικές προσπάθειες και ελπίζουμε σύντομα να δούμε τις Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν ελληνικά drones».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Αυγούστου: Οι ημερομηνίες καταβολής ανά ταμείο