Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και ο Υπεύθυνος Πολιτικής για το Κλίμα του Γραφείου Παγκόσμιας Αλλαγής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rohemir Ramírez Ballagas.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:
– Συζητήθηκε η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και η πολυεπίπεδη σημασία της για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Σκρέκας εξήγησε το πώς θα συνδεθούν τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκε στα οφέλη που αυτή η εξέλιξη θα έχει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με δεδομένο ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, προς την Ελλάδα και ζήτησε αυτό το σχέδιο να περιληφθεί στην Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Kerry, η οποία αντιμετωπίζει τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.
– Συζητήθηκε επίσης η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean Conference» το 2024, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των Η.Π.Α. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν στο 9ο Συνέδριο είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας και το θέμα των περιβαλλοντικά βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών και ναυτιλίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε τόσο την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, όσο και τις δράσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021-2030, στο Εθνικό Σχέδιο Αποβλήτων 2020-2030, καθώς και στο νέο Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και επισήμανε τις σχετικές πρωτοβουλίες που συμμετέχει η Ελλάδα.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Επίσης, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες των Η.Π.Α. για το κλίμα, για τις οποίες έχει ζητηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας, όπως η πρωτοβουλία «Ocean Conservation Pledge» για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και η πρωτοβουλία «Net-Zero Government Initiative» για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων από κυβερνητικές λειτουργίες, έως το 2050.
Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν την πρωτοβουλία των Η.Π.Α. «Green Shipping Challenge» που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή (COP 27), στην Αίγυπτο, το Νοέμβριο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία, έως το 2050 και αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, τη χρήση βιοκαυσίμων και τη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων διαδρόμων. Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες με στόχο την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε, σήμερα, μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Kerry και την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Η.Π.Α σχετικά με το κλίμα, καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2024 η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα διοργανώσει ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο, το «Our Ocean Conference», με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούμε να ωφεληθούμε σημαντικά από τη μεταξύ μας συνεργασία για το Κλίμα, και ταυτόχρονα να συνεισφέρουμε αποφασιστικά στη μάχη όλης της Ανθρωπότητας εναντίον της κλιματικής αλλαγής».
Ειδήσεις σήμερα
Κυψέλη: Ερωτικό τρίγωνο πίσω από την άγρια δολοφονία – Η εξωσυζυγική σχέση και τα δανεικά
Ζαπορίζια: Χάπια ιωδίου μοιράζουν οι ουκρανικές Αρχές
Χαλκιδική: Πνιγμό έδειξε η νεκροψία του 15χρονου – Σε αναμονή της ιστολογικής εξέτασης