Τα χάπια διανέμονται σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, δήλωσε στο NBC News εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζαπορίζια.
Η σύσταση στους πολίτες είναι να μην παίρνουν τα χάπια προληπτικά, καθώς «διανέμονται σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας, οπότε η κυβέρνηση θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους να τα πάρουν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν διευκρίνισε πόσα χάπια διανέμονταν και σε ποιους, αλλά σε ξεχωριστή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ είπε ότι 25.000 χάπια παραδόθηκαν στη νότια πόλη από το αποθεματικό.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές ήταν φυσιολογικά.
Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα ECDC.
Η επικρατούσα κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην περιοχή Ζαπορίζια της Νότιας Ουκρανίας παραμένει πολύ κρίσιμη, ενώ μαίνονται οι μάχες, με τους Ρώσους από τη συγκεκριμένη περιοχή να βάλλουν με πυραύλους κατά των απέναντι κωμοπόλεων της Νικόπολης και της Μαρχανέτς (που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο).
Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει πλήξει με πυραύλους τις πλείστες γέφυρες του Νότιου Δνείπερου, που έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι Ρώσοι να μεταφέρουν ενισχύσεις σε περιοχές της Χερσώνας, αλλά και στο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια που κατέχουν από τις αρχές Μαρτίου.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Χθες, στην Ουκρανία ήταν «Η ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας» και ο πρόεδρος Ζελένσκι χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι «θα εξαφανίσουμε από τα χώματά μας τους άθλιους εισβολείς και κατακτητές». Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μεγάλες και η Μόσχα δεν έχει διαθέσιμες και εμπειροπόλεμες εφεδρείες για να καλύψει τα πολύ μεγάλα κενά που παρουσιάζονται στους στρατιωτικούς σχηματισμούς της.
Το Λονδίνο άρχισε ένα κύκλο εκπαίδευσης ειδικού προσωπικού Ουκρανών για τη χρήση μη επανδρωμένων υποβρύχιων drones για την κατασκευή ναρκών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία της διέλευσης των πλοίων από και προς τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο μεταξύ, επειδή η Σλοβακία διέθεσε όλα τα αεροσκάφη του αεροπορικού της στόλου (MIG29) στην Ουκρανία, η Τσεχία και η Πολωνία ανέλαβαν την προστασία του εναέριου χώρου της μέχρι να αφιχθούν από τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-16 που θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής κατασκευής. Ηδη οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί έχουν μεταφέρει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σλοβακία.
Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, με τον ομόλογό της Δανίας, Τζέιμς Κόφοντ, τόνισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης όπλων από τη χώρα της προς το Κίεβο. Τέλος, σε μια άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκλεισε χθες την τετραήμερη περιοδεία στον αρκτικό χώρο/καναδικό Βορρά, συνοδευόμενος από τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, και επεσήμανε ότι άμεσα η Ατλαντική Συμμαχία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στις αρκτικές εδαφικές επικράτειες του Καναδά, στη Γροιλανδία, ως και σε άλλες περιοχές, γιατί ήδη παρατηρείται αυξημένη ρωσική στρατιωτική κινητικότητα και παρουσία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη γ.γ. του ΝΑΤΟ σε βόρειες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου στην 73χρονη ιστορία της Συμμαχίας.
Ειδήσεις σήμερα
Κυψέλη: Ερωτικό τρίγωνο πίσω από την άγρια δολοφονία – Η εξωσυζυγική σχέση και τα δανεικά
Υπόθεση Πισπιρίγκου: Νέα κόντρα Κούγια-Λέων [βίντεο]
Χαλκιδική: Πνιγμό έδειξε η νεκροψία του 15χρονου – Σε αναμονή της ιστολογικής εξέτασης