Ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει «κορυφαία εταιρία καθαρής ενέργειας στη Ν/Α Ευρώπη» και προς την επίτευξή του υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά το επιχειρησιακό μας σχέδιο για το μετασχηματισμό της εταιρίας με επενδύσεις».
Τόνισε ακόμη ότι η εταιρία έχει μειώσει το προφίλ κινδύνου στις ΑΠΕ, παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση του λιγνίτη, ενώ σημείωσε πως η κερδοφορία της δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα της αγοράς.
Συμφωνία
Για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι πρόκειται για μια συναλλαγή η οποία αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Επιχείρησης, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), αλλά και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας. Τα θετικά αποτελέσματα για τη ΔEΗ από την εξαγορά αυτή συνοψίζονται ως εξής:
* Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της διανομής θα ενισχυθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 40%. Το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από τη τη διανομή, που είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, όπως χαρακτηρίσθηκε, επομένως αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔEΗ.
* Στην προμήθεια προστίθενται 3,2 εκατ. πελάτες, έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της ΔEΗ θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
* Στις ΑΠΕ θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργα προς ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου να φθάσει σε περίπου 4 GW, έναντι 3,5 GW στα τέλη του 2022. Τα προς ανάπτυξη έργα ΑΠΕ υπολογίζονται σε 15 GW (+50%).
* Ολη η παραγωγή στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό πράσινου EBITDA στο συνολικό EBITDA της ΔEΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.