«Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον υπό τους όρους της αγοράς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2023 το ποσό που πρόκειται να αντληθεί από τια αγορές κυμαίνεται στα 7 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου και πέρυσι.
Την πρώτη της έξοδο για το 2023 στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα πραγματοποιήσει αύριο- εκτός απροόπτου- η Ελλάδα, με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 4,2%. Το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές χαρακτηρίζεται θετικό, καθώς στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των φετινών εκδόσεων για το χρέος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που «φρενάρει» τον δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα προβλέπονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης ), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα αντληθούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο στο τέλος του 2022 ήταν κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το «στοκ» των έντοκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας «πράσινης» έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών των 7 δισ. ευρώ.
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 20χρονου ποδοσφαιριστή
Το αχτύπητο δίδυμο Αρτεμίου-Παππά – Τα ταξίδια στη Βενεζουέλα, η Κύπρος και ο Καλογρίτσας