Με δεδομένη την καλή πορεία των εσόδων και για τον Ιανουάριο, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργήσει η αύξηση των εσόδων και η ακύρωση ελαστικών δαπανών που είχαν προγραμματιστεί για το 2022 αλλά δεν έγιναν, θα φτάνει το 1,7-1,8 δισ. ευρώ. Με το περιθώριο αυτό θα πρέπει να επιτευχθούν δύο στόχοι. Η συνέχιση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μέτρα στήριξης: Η πρόθεση
Στην κατεύθυνση της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού αναμένεται να διατεθεί ποσό από 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ από τη συνολική υπεραπόδοση της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, κρατά χαμηλούς τόνους καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα και για τα έσοδα του Μαρτίου. Όπως επεσήμανε αρμόδια πηγή του υπ. Οικονομικών, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί -εκ τω προτέρων- είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση για προεκλογικές παροχές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές οι οποίες οδήγησαν στην κρίση χρέους του 2010 και στα μνημόνια. «Θα ξεκαθαρίσουμε πρώτα πόσα από τα επιπλέον έσοδα είναι μόνιμα και πόσα είναι συγκυριακά. Με μόνιμα έσοδα μπορούμε να πάρουμε μόνιμα μέτρα και με έκτακτα έσοδα έκτακτα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές θυμίζοντας την περίπτωση του «Market pass» το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες καλύπτοντας το 10% των μηνιαίων αγορών σε ένα ποσοστό πάνω από το 80% των ελληνικών νοικοκυριών.
Μέτρα στήριξης: Επιδόσεις
Ένας δεύτερος εξίσου σημαντικός στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά μια θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, ώστε να γίνει πραγματικότητα όσο νωρίτερα γίνεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσοχή επικεντρώνεται στα οριστικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα, μέρος της υπεραπόδοσης της οικονομίας στο σκέλος των εσόδων θα βοηθήσει ώστε η πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ να υποχωρήσει σημαντικά, ίσως και κάτω από το 1% του ΑΕΠ, για δύο λόγους. Να φανεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον τις δυνάμεις και την οικονομική ανθεκτικότητα να στηρίζει γενναία επιχειρήσεις και νοικοκυριά και παράλληλα μπορεί να ξεπερνά με ευκολία τους δημοσιονομικούς της στόχους, ακόμη και εν μέσω σοβαρών διεθνών κρίσεων. Ο δεύτερος λόγος είναι να ενισχύσει την προσδοκία που έχουν υιοθετήσει και οι αγορές, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικός δημοσιονομικός στόχος που επιβάλλει κάποιος από τους θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά το «κλείδωμα» του αποτελέσματος για το χρέος θα πρέπει να αναμένουμε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 που θα διαμορφώσει την ανάπτυξη για το ίδιο έτος. Οι ανεπίσημες προβλέψεις θέλουν την ανάπτυξη να ξεπερνά το 6% αποδεικνύοντας για άλλη μια χρονιά ότι οι επιδόσεις της οικονομίας ξεπερνούν τις προβλέψεις σε επίπεδο οικονομικής μεγέθυνσης, παρά τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις.
Με τη βοήθεια και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έκλεισε στο 9,4% έναντι πρόβλεψης για 9,5%, στόχος είναι το χρέος Γενικής Κυβέρνησης να υποχωρήσει κάτω από το 169,1% του ΑΕΠ που είναι η επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού, από 193,3% του ΑΕΠ το 2021, επιβεβαιώνοντας τη σχετική παρατήρηση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους ως προς το ΑΕΠ την περίοδο 2020-2022.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αναδρομικά και επικουρικές με διαδικασίες εξπρές
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πανέτοιμα τα εκχιονιστικά της χώρας – Πέφτουν πρόστιμα για τις αλυσίδες
Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας