Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση στην μάχη έναντι της στεγαστικής κρίσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε να διευρύνει τα κριτήρια που επιτρέπουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι στον πρώτο κύκλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα έχε προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ, χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και νέα δεδομένα στα ηλικιακά όρια, καθώς πλέον θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφερόμενοι έως 49 ετών.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αλλαγή θα υπάρχει και στο όριο ηλικίας του ακινήτου, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και πιο καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, αυξάνοντας τις επιλογές.
«Σπίτι μου 2»: Τα νέα κριτήρια για τους δικαιούχους του προγράμματος
Εισοδηματικά κριτήρια
Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.
Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
Κριτήρια ακινήτου
Αναμένεται να ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
Επιτόκιο δανεισμού
Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.
Όροι δανείου
Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.
Ηλικιακά κριτήρια
Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).
Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.