Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει εθνικό πληθωρισμό 11,3% για τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι η επίδοση του Ιουνίου θα είναι ακόμη υψηλότερη. Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή η σύγκριση των τιμών ανά μήνα, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο +2,5%, το δεύτερο υψηλότερο σ’ όλη την Ευρωζώνη.
Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν στο 8,6% από το 8,1%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,4%, και ωθούμενη κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, παρόλο που τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες είχαν επίσης σημαντική συμβολή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες – μέλη εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο.
O κλάδος της ενέργειας είχε την υψηλότερη συνεισφορά, καθώς εκτινάχθηκε στο +41,9% έναντι +39,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού με +8,9% (από +7,5%), τα μη βιομηχανικά προϊόντα με +4,3% (από +4,2%) και οι υπηρεσίες με +3,4% (από +3,5%).
Από τα επιμέρους κράτη, το ρεκόρ του ετήσιου πληθωρισμού ανήκει στην Εσθονία με 22%, ενώ ακολουθεί η Λιθουανία με 20,5% και η Λετονία με 19%. Πρόκειται για χώρες, οι οποίες ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη και επομένως, επηρεάζονται περισσότερο από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Με 12,5% έπεται η Σλοβακία, ενώ στην 5η θέση έρχεται η Ελλάδα με 12%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Μάλτα με 6,1%, τη Γαλλία με 6,5%, τη Φινλανδία με 8,1%, τη Γερμανία με 8,2% και την Ιταλία με 8,5%.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: 9 μυστικά για την επιδότηση καυσίμων [πίνακας]
Power Pass: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση
Ερχεται το «Τουρισμός για όλους»: Ποιους αφορά, πώς θα κάνετε αίτηση
«Turkaegean»: Η παρέμβαση Μητσοτάκη, η συγγνώμη Γεωργιάδη και η πολιτική κόντρα