Ο επικεφαλής της Αρχής παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα του πορίσματος που συνέταξε ο Ρυθμιστής, λέγοντας ότι τα υπερέσοδα της εξεταζόμενης περιόδου (Οκτώβριος 2021 –Μάρτιος 2022) ανέρχονται σε 927 εκ. ευρώ.
Από αυτά αφαιρούνται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ και απομένουν 591,45 εκ. ευρώ που όπως δήλωσε το στέλεχος της ΡΑΕ θα αποφασίσει η κυβέρνηση πώς θα φορολογηθούν.
«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα Μαξίμου. Λειτουργούμε τεχνοκρατικά», απάντησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στους βουλευτές που κατηγόρησαν την αρχή ότι υπέκυψε στα μαγειρέματα της κυβέρνησης.
«Θα ήθελα να αποτυπώσω την ενόχλησή μας, για τις εκφράσεις όπως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη των υπερκερδών και η ΡΑΕ συμπράττει σε αυτό», ότι το κείμενο που ετοιμάσαμε είναι ένα «κακογραμμένο εγχειρίδιο με εντολές Μαξίμου». Αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν σηκώνουμε κουβέντα για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας», είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας και ζήτησε να αποσυρθούν αυτά τα σχόλια, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών. «Δεν σηκώνουμε τίποτα, όσον αφορά την αξιοπρέπεια μας», είπε ο κ. Δαγούμας και πρόσθεσε: «οι αξίες μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη δουλειά που μας δίνει ψωμί για να φάμε και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον».
Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αμφισβητήσει ευθέως και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ και τον υπολογισμό της για τα κέρδη των εταιρειών, που δεν είναι, όπως τόνισαν, μόνο αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας που κάλυψε για κρίσιμη χρονική περίοδο την ασύδοτη δράση του καρτέλ στην ενέργεια, που έφερε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αντιμέτωπους με την αδυναμία εξόφλησης των πανάκριβων λογαριασμών ρεύματος.
Να μη γίνεται εμπόριο ευαισθησίας, ζήτησαν από τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τους κάλεσαν να αναλογιστούν τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιληφθούν τα δεδομένα. Αναφέρθηκαν επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης και τα μέτρα για την απορρόφηση μέρους των επιβαρύνσεων, ιδίως στη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης που την περασμένη εβδομάδα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει σήμερα ό,τι καλύτερο μπορεί, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και διαρκώς παλεύει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και μάλιστα επίκειται και η αλλαγή στον υπολογισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Το πόρισμα
Αναφερόμενος στο πόρισμα για την κερδοφορία των εταιρειών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει επαλήθευση των δεδομένων, αλλά η Αρχή δεν δέχεται αιχμές ότι δέχθηκε παρεμβάσεις, διότι ο τρόπος που εργάστηκε ήταν αποκλειστικά δικός της.
«Η λειτουργία της αγοράς παράγει αυξημένα κέρδη στους παραγωγούς, γεγονός για το οποίο κληθήκαμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το τεκμηριώσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2022. «Μας προβλημάτισε ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τους ευρωπαίους, σε μια σύνοδο που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, για τη μεθοδολογία, αλλά πραγματικά είναι πολύ δύσκολο το θέμα του προσδιορισμού της κερδοφορίας. Θεωρώ ότι τα στελέχη της Αρχής κάναμε μια δουλειά την οποία χαρακτηρίζουμε άρτια τεχνοκρατικά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό που έχουμε κάνει. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να του αποδείξουμε τη μεθοδολογία, τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και είναι δίκαιοι υπολογισμοί, όπως εκφράζει τον χαρακτήρα και τον ρόλο μας», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν το σύνολο του έτους, φαίνεται πως «όντως, η δραστηριότητα παραγωγής παρουσιάζει κέρδη, η δραστηριότητα της προμήθειας στη λιανική παρουσιάζει ζημίες». Όπως εξάλλου επισήμανε, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν και δαπάνες που δεν αφορούν τη λειτουργία της αγοράς, περιλαμβάνουν αποσβέσεις, έξοδα διοίκησης, το χρηματοοικονομικό κόστος και λοιπές δραστηριότητες που δεν αποτυπώνουν την αυξημένη κερδοφορία, από τη δραστηριότητα της αγοράς, η ΡΑΕ ανέπτυξε μεθοδολογία, που «κρύβει σημαντικό όγκο δουλειάς» και η οποία μεθοδολογία κατέληξε ότι «η κερδοφορία των παραγωγών, κατά τους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και το Μάρτιο του 2022, ήταν λίγο πάνω από 920 εκατομμύρια, με τις δραστηριότητες παραγωγής». Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, «προκειμένου να είναι δίκαιοι οι υπολογισμοί της ΡΑΕ, αποτυπώθηκαν και οι εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους παίκτες». Για να γίνει αυτό, ζητήθηκαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες. Η ΔΕΗ απάντησε ότι έχει δώσει 335 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις, υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.
«Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να προβεί έπειτα στη φορολόγηση των κερδών που έχουν προκύψει», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Σε σχέση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ACER (Ευρωπαίος Ρυθμιστής), τρεις φορές έχει αναφέρει ότι δεν έχουν προκύψει προβλήματα χειραγώγησης τιμών, στις χώρες της ΕΕ. Προβλήματα χειραγώγησης τιμών, όπως υπογράμμισε και ο κ. Δαγούμας, δεν έχουν προκύψει ούτε και από τη ΡΑΕ, «αυτό το οποίο όμως προκύπτει είναι ότι η λειτουργία της αγοράς, με αυτές τις πολύ ακραίες τιμές φυσικού αερίου, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή, τα οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια η Αρχή».
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές λειτουργούν, παράγουν, λόγω των ακραίων διεθνών τιμών, αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς, τα οποία αποτυπώνονται και δύναται η πολιτεία, με φορολογική πολιτική να τα πάρει προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ που αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής, λέγοντας ότι είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μια «καθαρά επιχειρηματική απόφαση» και προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013.
Η επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε για την εντυπωσιακή αύξηση των παραπόνων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ και αφορούν κυρίως προμηθευτές αλλά και διαχειριστές. «Εμείς αυτά τα παράπονα τα επεξεργαστήκαμε και έχουμε ξεκινήσει ακροάσεις καλώντας τους προμηθευτές», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ που ενημέρωσε επίσης ότι στα συμβόλαια που θα υπογραφούν από τον επόμενο μήνας, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει αν το τιμολόγιο του είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και ποια τα όρια του κυμαινόμενου. Αν το κυμαινόμενο είναι χωρίς όρια, θα πρέπει να το αναφέρει το συμβόλαιο, να αναφέρει ποια είναι η πιο ακραία μορφή που μπορεί να πάρει το τιμολόγιο του, ποια η πιο χαμηλή τιμή.
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους
Βενζίνη: Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη [infographics]