Το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο τέλος του επόμενου χρόνου στα 215 δισ. ευρώ επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2010. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, το ονομαστικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί στην Ελλάδα την τετραετία 2020-2023 κατά περίπου 55 δισ., εν μέσω διαδοχικών κρίσεων αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα μείνει και τον επόμενο χρόνο.
Συντηρητικές προβλέψεις
Η οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2023 έναντι ρυθμού 5,3% που αναμένεται να φτάσει φέτος στο τέλος του έτους. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι και οι δύο προβλέψεις, παρότι επίσημες, είναι σκόπιμα συντηρητικές λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το πιο βασικό είναι ότι και τον επόμενο χρόνο η ανάπτυξη θα στηριχθεί για άλλη μια χρονιά από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις (το ΠΔΕ μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ) και τις εξαγωγές, συνεχίζοντας την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Η οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει σενάριο ύφεσης για το 2023. Αρμόδιες πηγές του υπ. Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι και το σενάριο ευαισθησίας, που θα πρέπει να βάλουμε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, θα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6%, αλλά όχι αρνητική ανάπτυξη.
Το κρίσιμο μέγεθος του πληθωρισμού θα αναθεωρηθεί φτάνοντας το 9% σε ετήσια βάση για φέτος με προοπτική να αποκλιμακωθεί (λόγω και της υψηλής βάσης του 2022) στο 3% το 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι εξωγενείς αυξήσεις των τιμών σε καύσιμα, τρόφιμα και υπηρεσίες θα συνεχιστούν, έστω και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2022, ροκανίζοντας το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Θετικό ισοζύγιο
Με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού το πρωτογενές ισοζύγιο από έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023.
Εντυπωσιακή αναμένεται ότι θα είναι και η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με τη βοήθεια και του πληθωρισμού ο οποίος αυξάνει σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ. Συγκεκριμένα από χρέος 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 φέτος το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 175% του ΑΕΠ και να αποκλιμακωθεί στο 163% στο τέλος του 2023. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αναμένεται ότι δεν θα επηρεαστεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αφού από τα περίπου 90 δισ. του χρέους που είναι διαπραγματεύσιμα στις αγορές περίπου 40 δισ. βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Οι δανειακές ανάγκες του προϋπολογισμού θα είναι μειωμένες καθώς πλέον η οικονομία θα βρίσκεται σε πλεόνασμα ενώ οι τόκοι θα φτάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Μόνιμα μέτρα ύψους 3,65 δισ. για τη στήριξη των εισοδημάτων
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Με στόχο την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνεται λόγω πληθωρισμού όσο η κρίση διαρκεί, η οποία θα μετασχηματιστεί σε αύξηση όταν η κρίση υποχωρήσει, έχουν προγραμματιστεί μόνιμα μέτρα ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το 2023. Συγκεκριμένα:
1 Επεκτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις, με κόστος 480 εκατ. ευρώ.
2 Αυξάνονται οι συντάξεις περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 6%, με κόστος 600 εκατ. ευρώ.
3 Καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με κόστος 50 εκατ. ευρώ. Αυξάνονται τα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ και των επαγγελματιών οπλιτών, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.
4 Θεσπίζεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, για το έτος που συντελείται η αύξηση.
5 Θεσπίζεται απαλλαγή για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών των συμβάσεων εργασίας οι οποίες θα μετατρέπουν τη μερική απασχόληση εργαζομένων σε μόνιμη. Το μέτρο αφορά όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου και θα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2023.
6 Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, για 32.000 γυναίκες, από τους 6 στους 9 μήνες, από το 2023, με κόστος 64 εκατ. ευρώ.
7 Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για νέα αύξηση των κατώτατων μισθών σε 1.000.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
8 Παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2023 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού, με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θεωρείται βέβαιο ότι θα παραταθεί εκ νέου έως το τέλος του 2023, με προοπτική να μονιμοποιηθεί το 2024 αυξάνοντας το κόστος σε 500 εκατ. ευρώ.
9 Αυξάνονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) για τους ΟΤΑ κατά 120 εκατ. ευρώ.
10 Αναστέλλεται η ισχύς της διάταξης με την οποία επιβαλλόταν ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024, με κόστος 18 εκατ. ευρώ.
11 Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, έως το τέλος του 2023, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, όπως είναι: Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 0,5% στο 0,2%. • Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. • Η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα (το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ).
12 Θεσπίζεται νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους στέγασης σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, με κόστος 1,7 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά βέβαια μαζί με τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος για όσο διαρκέσει η κρίση.
ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 4 ΔΙΣ.
Πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Στο δημοσιονομικό σκέλος, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ κυρίως από τους έμμεσους φόρους, την καλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της μείωσης της ανεργίας.
Οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 4 δισ. ευρώ λόγω της λήξης μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και από τη μείωση των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης. Η μείωση αυτή θα προέλθει από διακοπή των επιδοτήσεων στα υγρά καύσιμα (με εξαίρεση αυτών που αφορούν στη θέρμανση), το οποίο κόστισαν από την αρχή του χρόνου περίπου 700 εκατ. ευρώ, αλλά και την κλιμακωτή επιδότηση των μέτρων για το ρεύμα με ρήτρα εξοικονόμησης για τις καταναλώσεις πάνω από τα 300 MWH που ξεκινούν από τον επόμενο μήνα.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βροχές την Κυριακή