Η πληρωμή του επιδόματος με τα αναδρομικά (για όσες γέννησαν μετά τις 24/9/2023) θα ξεκινά από 1/1/2024 όπως προκύπτει από τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την προστασία του αιγιαλού που είναι προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με την τροπολογία η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Το επίδομα μητρότητας του ΕΦΚΑ καταβάλλεται στις εν λόγω ασφαλισμένες για διάστημα 14 εβδομάδων μετά τον τοκετό (άρθρο 6 ν.4097/2012).
Ως εκ τούτου η ειδική παροχή των 9 μηνών καταβάλλεται με τη λήξη του επιδόματος των 14 εβδομάδων από τη γέννηση του παιδιού, και ειδικά για όσες γέννησαν μετά τις 24/9/2023 η έναρξη πληρωμής είναι από 1/1/2024 που λήγει η περίοδος των 14 εβδομάδων από την χορήγηση του επιδόματος του ΕΦΚΑ
Με το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού, η παροχή που θα λάβουν για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και οι αγρότισσες όπως και οι αυτοαπασχολούμενες που απέκτησαν παιδί μετά τις 24/9/2023, είναι 780 ευρώ τον μήνα, ενώ με την επικείμενη αύξηση του μισθού, από την 1η Απριλίου θα παίρνουν αυξημένο επίδομα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο νέος μισθός -άρα και το επίδομα του 9μήνου για τις νέες μητέρες- θα διαμορφωθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ
Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένες για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος είναι να έχουν εξοφλήσει τυχόν απλήρωτες εισφορές, ή να τις έχουν βάλει σε ρύθμιση. Στην περίπτωση της ρύθμισης, αν αφήσουν απλήρωτη δόση, τότε για το διάστημα που η δόση δεν θα εξοφλείται, θα διακόπτεται αυτόματα και η καταβολή του επιδόματος.
Οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) η οποία θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας.
Το επίδομα μπορεί να μεταβιβαστεί από τη μητέρα στον πατέρα για συνολικό διάστημα 7 μηνών από τους 9 που καταβάλλεται, με προϋπόθεση ο πατέρας να είναι εργαζόμενος και να μην έχει οφειλές από εισφορές.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η καταβολή της ίδιας παροχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που θα αποκτήσουν κοινό τέκνο.
Η παροχή προστασίας της μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο. τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.