Όπως είπε στο ΟΡΕΝ το πρωί της Τρίτης η επέκταση αφορά εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το μέτρο έχει, μάλιστα, και αναδρομική ισχύ καθώς αφορά όσες γυναίκες γέννησαν από τις 25 Νοεμβρίου του 2022 και μετά.
«Στόχος μας να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους. Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητος, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη. Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Και εμπίμπτουν αναδρομικά, από γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα κι αν εχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό από τον εργοδότη» εξήγησε η κυρία Κεραμέως.
ΣΕΛΠΕ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το 2024-2027 και η νέα διοίκηση του συνδέσμου
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω απο 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.
Όπως τόνισε, «δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».
Για τις εκπαιδευτικούς, πάντως, για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.
Ειδήσεις σήμερα
Λαμπροπούλου – Λάλος: Ο αποχαιρετισμός των ρόλων τους- «Αγαπηθήκαμε, γελάσαμε, κλάψαμε…» [βίντεο]
UEFA: Ο Τσέφεριν προειδοποιεί την Ιταλία για αποκλεισμό συλλόγων