Καμπανάκι
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, για τη νομισματική πολιτική, υπήρχε αναφορά στο πρόβλημα της μείωσης στην αξία των καταθέσεων από τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι το αρνητικό πραγματικό επιτόκιο ξεπερνούσε το 7%. Αριθμός που ίσχυε για τα τότε δεδομένα. Από τότε, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «εκτοξεύθηκε», φτάνοντας έως και το 12,1% τον Ιούνιο, παραμένοντας σταθερά κοντά στο 11% και τους υπόλοιπους μήνες. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για τόσο σημαντικό διάστημα σημαίνει ότι αν γίνονταν τώρα οι ίδιοι υπολογισμοί, το επιτόκιο διάβρωσης των καταθέσεων μάλλον θα ήταν πιο κοντά στο 10%.
Σε γενικές γραμμές, ακόμα και μία μικρή κατάθεση να έχεις στην τράπεζα κερδίζεις μηδενικά επιτόκια, όμως ενώ το ποσό που έχεις στο λογαριασμό σου σε ονομαστικούς όρους παραμένει το ίδιο, λόγω της αύξησης των τιμών στην αγορά, τα αγαθά και υπηρεσίες που μπορείς να αγοράσεις με το ίδιο ποσό μειώνονται συνεχώς. Αρα έχεις το ίδιο ποσό, αλλά μικρότερη αγοραστική δύναμη. Αυτό δεν αφορά όλους τους καταθέτες, καθώς το 72% δεν έχει στην άκρη ούτε 1.000 ευρώ, άρα τα επιτόκια τα καταλαβαίνουν μόνο από τις ενημερώσεις της τράπεζας, αλλά στις μεγαλύτερες καταθέσεις ιδιωτών και ακόμα περισσότερο στις καταθέσεις των επιχειρήσεων όλες αυτές οι εξελίξεις παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αφορά κυρίως το 28% που κατέχει το 92% των συνολικών καταθέσεων ιδιωτών.
Αναζήτηση
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, το επίπεδο των επιτοκίων που προσφέρεται τώρα δεν αρκεί ούτε καν για την κάλυψη του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων που διαμορφώνεται στο 15% και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προστασίας αξιοποίησης των χρημάτων αποτελεί μονόδρομο για τους καταθέτες που θέλουν να προστατέψουν την αξία των αποταμιεύσεών τους. Ο πληθωρισμός 11-12% δεν είναι κανονικότητα για μία οικονομία. Ακόμη και αν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο επιθυμητό 2% κάθε χρόνο, που είναι ο στόχος για την ΕΚΤ, ακόμα και τότε, σε 40 χρόνια θα μειώσει την αξία του αρχικού κεφαλαίου πάνω από το 50%, ενώ όταν βρισκόμαστε σε κρίση ακρίβειας, όπως τώρα, που ο πληθωρισμός καλπάζει, η διάβρωση της αξίας του εισοδήματος προκαλεί σημαντικές ανησυχίες.
Από την πλευρά των τραπεζών, τα όσα έχουν προαναγγείλει δεν δείχνουν ότι μία νέα αύξηση των κεντρικών επιτοκίων φέρει και κάποια σημαντική αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων. Τα τελευταία θα έχουν αύξηση μόνο αν η άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ ξεπεράσει το 0,5%. Εμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να κάνουν μία μεγάλη αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων, δεδομένου ότι ήδη έχουν σημαντική αύξηση στις εισροές. Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι τον Ιούλιο του 2022 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 483 εκατ. ευρώ, στα 182,925 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο-ρεκόρ.
Σχολιάζοντας το θέμα, η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε στην έκθεσή της ότι τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρονται στις Mη Χρηματοποπιστωτικές Eπιχειρήσεις (ΜΧΕ) και στα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους σε οριακά θετικές τιμές στις καταθέσεις προθεσμίας και μηδενίστηκαν στις καταθέσεις διάρκειας μίας ημέρας (λογαριασμοί τρεχούμενοι, όψεως και ταμιευτηρίου).
Παράλληλα, το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας για τις MXE και τα νοικοκυριά ήταν έντονα αρνητικό το τρέχον έτος (Ιανουάριος-Απρίλιος 2022: -7,15% και -7,09% αντίστοιχα, μέσος όρος 2021:-0,5% και -0,4%).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ερχεται μπόνους 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν
Νέα εμβόλια για όλες τις «Ομικρον»: Πότε ξεκινούν και ποιους αφορά
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Αναλυτικός οδηγός για τον «αγώνα των Θεών» – Οι οδηγοί και οι διαδρομές