Συγκεκριμένα η συμφωνία για το κούρεμα από τις τράπεζες του 50% των αυξήσεων των επιτοκίων για ένα χρόνο για περίπου 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια καρκινοβατεί στο στάδιο της πιστοποίησης των δυνητικών δικαιούχων ως ευάλωτων.
Μετ’ εμποδίων
Ο φόβος για την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων που απαιτείται στη σχετική διαδικασία του open.gov αποθαρρύνει πολλούς δυνητικούς δικαιούχους από το να κάνουν την τελική αίτηση ώστε στη συνέχεια να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των τραπεζών. Πάντως οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν την αύξηση της ρύθμισης για το κούρεμα των δόσεων από τον επόμενο μήνα με όσους έχουν ενταχθεί σε αυτήν.
Την ίδια ώρα βέβαια, εκτός όμως από τους ευάλωτους με «πιστοποιητικό», υπάρχουν πολλές χιλιάδες δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζονται όλο και περισσότερο από τη συνεχή αύξηση των δόσεων, με τα επιτόκια να είναι πλέον 1% υψηλότερα από τις αρχές του χρόνου.
Διεύρυνση
Στον τομέα των καταθέσεων, παρά τις υποσχέσεις των τραπεζών και κάποιες επιμέρους κινήσεις για προθεσμιακές -και μόνο- καταθέσεις, η ψαλίδα επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και δανείων έχει ανοίξει. Από το 3,53% που ήταν το περασμένο Ιούλιο όταν η ΕΚΤ άνοιξε τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων έφτασε τον Ιανουάριο στο 5,33 και αναμένεται να πλησιάσει πλέον το 6% μετά και τις δύο τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,50% στις οποίες έχει προχωρήσει από την αρχή του χρόνου η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ.
Το ίδιο περίπου έχει συμβεί και στις 12 κατηγορίες προμηθειών των τραπεζών για τις οποίες υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα μειωθούν χωρίς να έχει περάσει κάτι τέτοιο στην επιβάρυνση που έχουν οι πελάτες τους.
Συνάντηση
Ολα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τις διοικήσεις των τραπεζών, παρόντος και εκπροσώπου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε άλλη μία φορά να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν δύσκολες περιπτώσεις σε στεγαστικά δάνεια που θα κινδυνέψουν να «κοκκινίσουν» με κόστος και των τραπεζών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου. Η έκκληση έγινε παρότι ο κ. Σταϊκούρας έχει γνώση της κόκκινης γραμμής που έχουν τραβήξει οι SSM σε νέες ρυθμίσεις δανείων.
Ανάλογη έκκληση έκανε και η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά την προηγούμενη αύξηση επιτοκίων σε τελείως πραγματιστική βάση. «Είναι αυτονόητο να βοηθήσεις ένα δανειολήπτη να πληρώνει τη δόση του. Ολοι θέλουν δάνεια τα οποία πληρώνονται», είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότερη έμφαση δόθηκε στα επιτόκια καταθέσεων τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν έστω και σε απόσταση τα επιτόκια των δανείων. Επεσήμανε μάλιστα ότι, παρά τις επιμέρους αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων, το επιτοκιακό περιθώριο, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε. Μάλιστα, θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού οι τράπεζες, παρότι αναγνώρισαν ότι η ψαλίδα επιτοκίων δανείων είναι μεγάλη, επιμένουν να διατηρούν σταθερά τα επιτόκια της μεγάλης πλειοψηφίας των καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια του ευρώ συνεχίζουν να αυξάνονται.