«Μας έχουν απαγορεύσει τη λιανική και χονδρική πώληση. Εάν έρθει Ρώσος υπήκοος, δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε ένα κομμάτι», επεσήμανε, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «μπλόκο» στις εξαγωγές.
Οπως εξήγησε, εμμέσως πλην σαφώς, οι επαγγελματίες του κλάδου απευθύνονται σε ποσοστό 100% στη ρωσική αγορά, καθώς ακόμη και σε ΗΠΑ και Ντουμπάι που πουλούσαν, πάλι σε Ρώσους κατέληγε το εμπόρευμα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ζήτηση πλέον ούτε από αυτά τα κράτη. Δεν αγοράζουν ούτε μικρές ποσότητες ως απόθεμα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά.
«Περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Είμαστε σε αναστολή εργασίας από το καλοκαίρι μέχρι τον Δεκέμβριο. Πληρώνει το κράτος τους εργαζομένους μας», υπογράμμισε. Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τη συμβολή εξειδικευμένου προγράμματος ΕΣΠΑ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, έκανε λόγο για τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. «Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ έσοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Στοιχεία κλάδου
Από τα στοιχεία προκύπτει πως στην Ελλάδα ο κλάδος των γούνινων και συναφών ειδών θίγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η αγορά της Ρωσίας συνιστά τον βασικό εξαγωγικό προορισμό. Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (πηγή: Eurostat) για τη δασμολογική κλάση 4303 στην οποία περιλαμβάνονται τα συναφή προϊόντα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία συγκέντρωναν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στο σύνολο των εξαγωγών το 2020. Μάλιστα, πρόκειται για έναν κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την πανδημία και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις, καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020, σε σύγκριση με το 2019, ήταν της τάξεως του 70%.
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Στο μεταξύ, μέχρι την 9η Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διεκδικώντας ενίσχυση από τη δράση του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Στην Ερμού ενόψει Black Friday ο Θεοδωρικάκος - Πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις [βίντεο]
Από τα 20 εκατ. ευρώ, τα 17 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ σε μεγάλες. Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει -με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης- μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για τη συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι, λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 4.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).
Προϋποθέσεις
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Να υποβάλουν μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο των εγκαταστάσεων που διαθέτουν.
* Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31η.12.2021.
* Να έχουν μέχρι την 31η.12.2021 ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας ή ως Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους.
* Να εμφανίζουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες το 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ίδιου έτους.
* Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του πρώτου εξαμήνου του 2019.
* Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.
* Να είναι υπόχρεες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
* Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.
Επιδοτούμενες δαπάνες
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2022.
Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού προορίζεται για την κάλυψη επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως την 31η.12.2022. Ενδεικτικές δαπάνες επιλέξιμες για τη δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής της επιλογής απλοποιημένου κόστους και υπολογισμού κατ’ αποκοπή ποσού, μπορούν να είναι οι παρακάτω:
* αγορές εμπορευμάτων χρήσης,
* αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης,
* ενοίκια επαγγελματικού χώρου,
* δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης κ.λπ.,
* δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη κ.ά.),
* δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρίσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/δημιουργία ή/και αναβάθμιση κ.λπ.),
* δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών,
* αποσβέσεις πάγιου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου),
* μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.
Υποβολή
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και συγκεκριμένα στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, με την ένδειξη «Εκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν».