Οι διεργασίες για την προδημοσίευση της δράσης έχουν ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα εντατικοποιηθούν μόλις κλείσουν οι εκκρεμότητες με δύο άλλες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – ΕΣΠΑ», οι οποίες έχουν ήδη «τρέξει».
Ο λόγος για την «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» και την «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη δράση έχει προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ. Αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού).
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 έως 400.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Μάλιστα δύναται να αυξηθεί κατά 10%, εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 32 ερωτήσεις SOS και δυο παραδείγματα για το νέο Πρόγραμμα
Εχουν υποβληθεί περίπου 3.300 αιτήσεις από ενδιαφερομένους, ενώ μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις και αναμένεται να ανακοινωθούν οι πίνακες με τους τελικούς δικαιούχους, όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» αρμόδιες πηγές από το υπουργείο.
Στην έτερη δράση, «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και 60% για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Απευθύνεται σε υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ξεκινάει από 80.000 ευρώ και φτάνει έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και διαμορφώνεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί κατά 10%, εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά. Η ενίσχυση δύναται να αυξηθεί επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχουν υποβληθεί περίπου 7.000 αιτήσεις, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί, για να ανακοινωθούν εν συνεχεία οι πίνακες με τους δικαιούχους ενίσχυσης.
Στο μεταξύ, στο τέλος του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης (παρακολουθεί την εφαρμογή και την πρόοδο της υλοποίησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027») στη χώρα μας, όπου οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τους κοινοτικούς για τις εξελίξεις στις παραπάνω δράσεις. Σκοπός είναι, τότε, να τους παρουσιάσουν και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον σχεδιασμό της νέας δράσης, ώστε να δρομολογηθεί η προδημοσίευση και έπειτα η προκήρυξή της.