Γράφει η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου (Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA)
Η δυναμική αυτή, που έχει ήδη αποτυπωθεί σε σημαντικούς δείκτες για την πορεία του ΑΕΠ, για τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του θετικού ισοζυγίου εγγραφών-διαγραφών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών, σε όλη τη διάρκεια του 2022, ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές.
Ειδικότερα, το 2022 εγγράφηκαν 7.397 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 2.403, ενώ το 2021 εγγράφηκαν 6.759 και διαγράφηκαν 2.071. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά στην έναρξη επιχειρήσεων υπό τη μορφή Α.Ε., αφού στη συγκεκριμένη κατηγορία το θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών ενισχύθηκε περαιτέρω σε 771 το 2022, από 589 το 2021.
Τα στοιχεία αυτά μεταφέρουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, στο βαθμό που αποτυπώνουν τις θετικές προσδοκίες της αγοράς για τις προοπτικές της χώρας, αλλά και την ικανότητα του επιχειρηματικού κόσμου όχι μόνο να επιβιώνει απέναντι στις εξωτερικές αντιξοότητες, αλλά και να διαβλέπει νέες ευκαιρίες, να τολμά και να δίνει ζωή σε νέα εγχειρήματα.
Η πρόοδος που καταγράφεται μέχρι σήμερα οφείλει να διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα, στόχος που προϋποθέτει αποτελεσματικότητα και συνέχιση των προσπαθειών σε κρίσιμους για την επιχειρηματικότητα τομείς. Σημαντικό ζητούμενο είναι η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων ενάντια στο εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων, με ταυτόχρονη, ωστόσο, προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, απαιτείται η επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ενδυνάμωση των ΜμΕ, καθώς και η ευρύτερη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Εκτός, όμως, από την ποσοτική αύξηση των επιχειρήσεων, η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία παραμένει η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιχειρηματικότητας σε όρους παραγωγικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Στην προσπάθεια αυτή, η αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά δεν αρκεί. Απαιτούνται ακόμα σταθερή πολιτική βούληση και συνέπεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και ισχυρό όραμα, τόλμη και επιμονή από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Στόχος στα χρόνια που έρχονται είναι η χώρα να αποκτήσει όχι μόνο περισσότερες, αλλά και πιο ισχυρές, διεθνώς ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κάνουν πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και θα προσθέσουν αξία στην ελληνική κοινωνία.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε σε ηλικία 54 ετών η κόρη του Έλβις Πρίσλει, Λίζα Μαρί
Σεισμός: Ταρακουνήθηκε πάλι η Κρήτη τα ξημερώματα