Χθες το πρωί, έφτασαν στο Τατόι η σύζυγος του τέως βασιλιά, Αννα-Μαρία, ο γιος του Νικόλαος και η σύζυγός του, Τατιάνα Μπλάτνικ, οι αδερφές του, Ειρήνη και Σοφία, ο μικρός του γιος Φίλιππος με τη σύζυγό του, Νίνα Φλορ, και η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία. Φανερά συγκινημένοι επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους όπου στο χώρο βρίσκονται για τρίτο 24ωρο ειδικά συνεργεία για την απομάκρυνση κορμών και κλαδιών των καμένων δέντρων αλλά και για τον καλλωπισμό.
Ποιοι θα έρθουν
Σύμφωνα με ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα έρθει στην Αθήνα σύσσωμη η βασιλική οικογένεια. O βασιλιάς Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια, οι δύο κόρες τους, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα, ενώ θα δώσει το «παρών» και ο Χουάν Κάρλος, επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.
Αγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έρθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ, ενώ αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν για την πριγκίπισσα Αννα. Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε ανάδοχος του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης, θα παρευρεθούν στην κηδεία μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει γιατί θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά (σ.σ.: από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη), είπε: «Ο τέως βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται και όλα θα γίνουν με σεβασμό στους θεσμούς και με την ωριμότητα που πρέπει να διαχειρίζεται το θέμα η ελληνική δημοκρατία».
Καμία σύσταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σύσταση σε όποιον «γαλάζιο» επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία. Κατά τις ίδιες πηγές, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά βούληση. Είναι σίγουρο ότι θα παρευρεθεί η ευρωβουλευτής Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο εκλιπών ήταν νονός της.
Σαμαράς: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους»
«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης ότι θα ταφεί σαν ιδιώτης στο Τατόι.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ιερή -και μακροχρόνια- παράδοση των Ελλήνων μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό: «Κι αυτό πέρα από ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης, που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς. Οι Ελληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…».
Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. «Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο”, αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα. Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει και συμβολική σημασία. Δείχνει πώς οι Ελληνες στέκονται απέναντι στην ιστορία τους.
Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία, είχε πει κάποτε ο Μιτεράν, είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η κυβέρνηση δεν βγάζει… απαγορευτικό γα την κηδεία
Κάποιοι επιχειρούν να βάλουν πολιτικό πρόσημο, είτε κεντρώο είτε φοβικό απέναντι στην Αριστερά, στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις διαδικασίες ταφής του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου. Τόσο από την Πειραιώς όσο και από το Μαξίμου, πηγές τόνιζαν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν απλά κοινής λογικής.
Με σεβασμό στο νεκρό, και αυτό φάνηκε από το ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την οικογένειά του, αλλά και στο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ίδιο τόνιζαν και για διάφορα που ήδη διαμορφώνονται για τη συμμετοχή στην κηδεία υπουργών ή βουλευτών της Ν.Δ. ως παρέκκλιση από τη γραμμή της κυβέρνησης.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Αυτό που μας ξεκαθάρισαν ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό και δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την κηδεία ενός ιδιώτη, όπως αντιμετωπίστηκε ο τ. βασιλιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν υπουργοί και βουλευτές που θα σταθμίσουν την παρουσία τους.
Τη Δευτέρα, πάντως, δύο υπουργοί θα βρίσκονται εκτός συνόρων, σε επίσημες αποστολές: ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, θα βρίσκεται στο Κουβέιτ και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, στη Βουλγαρία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δεν θα δώσει το «παρών», ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα επεξεργαστεί το ζήτημα, χωρίς να έχει αναλάβει κάποια δέσμευση.
Τέως Βασιλιάς Κωσνταντίνος: Δύο εναλλακτικά σχέδια για τα μέτρα ασφαλείας
«Βλέποντας και κάνοντας» για την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με το σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για τη νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι επικεφαλής αξιωματικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποιοι και πόσοι θα είναι οι προσκεκλημένοι, πότε θα έρθουν, πού θα διαμείνουν και πώς θα κινηθούν.
Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κάνει έναν πιλοτικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 αστυνομικών. Η ανησυχία των επικεφαλής αξιωματικών αφορά κυρίως στον αριθμό και στη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, αν και η γεωγραφία του σημείου είναι βατή για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού, ωστόσο «πονοκέφαλο» αποτελεί το ανοικτό πεδίο στο σημείο ταφής στο Τατόι.
Το προσχέδιο των μέτρων έχει δύο εναλλακτικές εφαρμογής, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στην περίπτωση που θα έρθουν ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας και άλλοι είναι αυτά που λαμβάνονται στις επισκέψεις αρχηγών κρατών. Για μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν θρόνο, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας είναι χαμηλότερης έντασης.
Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η προσέλευση των προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ενώ εξωτερικά θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, και ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Ο έλεγχος πρόσβασης στο σημείο ταφής είναι προβληματικός, καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποιοι ένστολοι θα παραμείνουν εκεί και μετά την ταφή. Κλοιοί ασφαλείας θα σχηματιστούν και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων που θα παραμείνουν στην Αθήνα μετά την κηδεία και ταφή.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Ταρακουνήθηκε πάλι η Κρήτη τα ξημερώματα