Υστέρηση
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κτηματογράφηση σε ένα μεγάλο τμήμα των Χανίων ξεκίνησε στις 18/10/2021, κι ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να δηλωθούν περί τα 570.000 δικαιώματα, επτά μήνες μετά έχει δηλωθεί μόνο το 11%.
Στο Ρέθυμνο, η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 30/6/21 και σήμερα βρίσκεται στο 19%, ενώ στις Κυκλάδες, που ξεκίνησε στις 5/7/21, είναι στο 44%.
«Κάποια στιγμή όλα αυτά πρέπει τελειώσουν. Οπως πρέπει το κράτος να λειτουργήσει σωστά, έτσι πρέπει και οι πολίτες να προσέλθουν, ιδίως εκεί που εξελίσσεται η κτηματογράφηση. Να ενδιαφερθούν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Ναι, μπορεί να χάσουν μια-δυο μέρες, αλλά πρέπει να μπει τέλος στο άναρχο τοπίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Οπως εξηγούν πηγές από τον Φορέα στον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχουν περιοχές όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και άλλες που έχουν μείνει αρκετά πίσω. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, σε ορισμένες «η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία καθώς δηλώθηκαν πολλά περισσότερα δικαιώματα από όσα είχε αρχικά εκτιμηθεί».
Επιδόσεις…
Ενδεικτικά, χαμηλή συμμετοχή εντοπίζεται στη Λήμνο και τη Λέσβο, όπου οι μισοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, καθώς και σε Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες και Υδρα, όπου δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί.
Αντίθετα, πρωταθλήτρια περιοχή είναι τα Τρίκαλα με 145% και ακολουθούν η Κοζάνη με 134%, το Κιλκίς με 124%, η Φθιώτιδα με 121%, οι Σέρρες με 113%, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κως και η Ρόδος με 110%, η Μαγνησία με 107% και η Πέλλα με 102%.
Συνολικά, έως σήμερα, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης έχει δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια με την εντατικοποίηση των ρυθμών προστέθηκαν 11 εκατομμύρια δικαιώματα στα περίπου 33 εκατ. που είχαν ήδη συλλεχθεί. Σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, η συμμετοχή παρά την πάροδο τριετίας παραμένει χαμηλή και η συλλογή δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 55%.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στη διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία τους και να μπορέσουν παράλληλα να την αξιοποιήσουν, καθώς ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δηλωθεί.
Πρόστιμα
Σε όλη τη χώρα οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοροπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή), αλλά ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε αποφασίσει να εφαρμόσει έναν διαφορετικό μοχλό πίεσης για όσους ιδιοκτήτες δεν δήλωναν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, βγάζοντας έτσι από το κάδρο τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις των εν λόγω ακινήτων. Αν και ο Φορέας σχεδίαζε να ενεργοποιήσει τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες, τα στοιχεία έδειχναν χαμηλή προσέλευση.
Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον πάγο τα κλιμακωτά πρόστιμα μέχρι τις 31/12/2022, σε μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να μην τα δηλώνουν δεν θα έχουν την δυνατότητα να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει καταχωρισθεί στο Κτηματολόγιο.
Οσον αφορά στα κλιμακωτά πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν με τη νέα χρόνια, ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα φτάνει έως και τις 2.000 ευρώ. Το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, όσοι δεν πληρώνουν στις σχετικές προθεσμίες το οφειλόμενο ποσό θα περνάει στην εφορία.
Ψηφιοποίηση
Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των 600 εκατομμυρίων σελίδων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι, ενώ σε λίγες εβδομάδες η σύμβαση θα οδηγηθεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση βιβλίων και αρχείων όσο και την καταχώριση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο των αναλογικών συστημάτων το οποίο θα μπορεί να ενημερώνεται ψηφιακά και να χρησιμοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.
Στο πλαίσιο του έργου θα ψηφιοποιηθούν και τα αναλογικά αρχεία του συστήματος Κτηματολογίου που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία των 390 υποθηκοφυλακείων που τηρούσαν το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών και το Σύστημα Ενεχύρων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στους δρόμους της αθανασίας ο Vangelis – Το πολύτιμο έργο που μας άφησε
Γλυπτά του Παρθενώνα: Μετά από 40 χρόνια η Βρετανία δέχεται τον διάλογο
Σε αμόκ οι Τούρκοι μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός και η κατάσταση στην Ελλάδα