Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια. Η μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Καθώς τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στον οργανισμό μέσω σωματικών υγρών.
Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα, σύμφωνα με το ECDC, περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Συνήθως αναπτύσσεται ένα εξάνθημα. Αυτό συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα ανιχνευμένα κρούσματα έχουν αναφέρει επικράτηση βλαβών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το εξάνθημα περνά από διαφορετικά στάδια και μπορεί να μοιάζει με ανεμοβλογιά ή σύφιλη, πριν τελικά σχηματιστεί κακάδι το οποίο στη συνέχεια πέφτει. Η διαφορά εμφάνισης από την ανεμοβλογιά ή τη σύφιλη είναι η ομοιόμορφη εξέλιξη των βλαβών. Η περίοδος επώασης είναι τυπικά 6 έως 16 ημέρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τις 21 ημέρες. Οταν περάσει το κακάδι, τότε το άτομο σταματά να είναι μολυσματικό.
Από το 2018, έχουν αναφερθεί επτά περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο (το 2021, το 2019 και το 2018), κυρίως με ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται αλυσίδες μετάδοσης στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται ότι έχει μέτρια μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση, η μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, λόγω της στενής επαφής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με μολυσματικές δερματικές βλάβες, φαίνεται ως ο πιθανός τρόπος μετάδοσης, όπως αναφέρει το ECDC.
Εκτός από τη Βρετανία, ο Καναδάς ανέφερε 13 ύποπτα περιστατικά, ενώ ένα έχει ανιχνευθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν αναφέρει περισσότερα από 40 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά και χθες έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ο γνωστός καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, ωστόσο είναι ανάγκη για επαγρύπνηση. Εξηγώντας το γιατί, επισημαίνει με ανάρτησή του τα τρία «ενδιαφέροντα» επιδημιολογικά στοιχεία: Πρώτον, όπως γράφει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως συνέβαινε στο παρελθόν). Δεύτερον, πρώτη φορά στα ιστορικά υπάρχει εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και, επίσης, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι -πιθανόν ασυμπτωματικοί- φορείς της νόσου.
Ειδήσεις σήμερα
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στους δρόμους της αθανασίας ο Vangelis – Το πολύτιμο έργο που μας άφησε
Γλυπτά του Παρθενώνα: Μετά από 40 χρόνια η Βρετανία δέχεται τον διάλογο
Σε αμόκ οι Τούρκοι μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ