Δικαίωμα απόκτησης στέγης θα έχουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, βάσει εισοδηματικών και κοινωνιών κριτηρίων (ηλικία δικαιούχων, αριθμός τέκνων). Εμφαση θα δοθεί όμως σε νέους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε ανέργους και σε ηλικιωμένα ζευγάρια που ζουν στο νοίκι, αλλά και σε φοιτητές.
Το πλάνο
Το μακρόπνοο όσο και φιλόδοξο σχέδιο για την εξασφάλιση στέγης σε νέους με ευνοϊκούς όρους βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έχει ήδη ανατεθεί η σύνταξη μελέτης σε εξειδικευμένη εταιρία, η οποία θα καταγράψει τις στεγαστικές ανάγκες των νέων ζευγαριών, τις περιοχές όπου υπάρχει υψηλή και χαμηλή ζήτηση για κατοικίες, τα ακίνητα που διαθέτει ο ΟΑΕΔ ή και άλλοι φορείς όπου θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια για εργαζομένους, καθώς και τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εφαρμόζουν ευρείας κλίμακας στεγαστικά προγράμματα (Ισπανία, Πορτογαλία).
Στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης θα βασιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.
Για την απόκτηση στέγης εξετάζονται διάφορες προτάσεις και τρόποι όπως:
1 Με επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο αγοράς κατοικίας. Θα παίζουν ρόλο η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού και η σταθερότητα της απασχόλησης.
2 Με επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Για κάποιες περιπτώσεις μπορεί η επιδότηση να καλύπτει εξ ολοκλήρου το ενοίκιο.
3 Δωρεάν παραχώρηση στέγης με μακροχρόνια μίσθωση αλλά με όρο που θα μπαίνει στο συμβόλαιο ότι έπειτα από κάποιο διάστημα η δωρεάν διαμονή θα μετατραπεί σε ενοικίαση ή και σε αγορά του σπιτιού με έκπτωση. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένα νιόπαντρο ζευγάρι να μείνει για μία 5ετία ή 10ετία σε διαμέρισμα που θα τους προταθεί πληρώνοντας μόνον τα έξοδα για φως, νερό, θέρμανση υπό τον όρο ότι μετά την περίοδο δωρεάν διαμονής θα αρχίσουν να καταβάλλουν ενοίκιο ή και να το αγοράσουν με χρησικτησία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποχωρήσουν και να επιβαρυνθούν με κάποια από τα έξοδα ενοικίου για το διάστημα της δωρεάν διαμονής τους.
4 Με ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων κατόπιν σύμπραξης ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διάθεση ενός αριθμού σπιτιών στους ιδιώτες για πώληση ώστε να βγάλουν το κόστος κατασκευής και ενός αριθμού σπιτιών στον φορέα (ΟΑΕΔ ή άλλος) που θα έχει την ευθύνη να τα διαθέσει σε δικαιούχους του στεγαστικού προγράμματος.
Ευνοϊκοί όροι
Οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού, ενώ αν υπάρχει ένας εργαζόμενος ή και κανένας στην οικογένεια θα προβλέπεται αυξημένη επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, με προϋποθέσεις όπως η μη άρνηση από τον άνεργο θέσης απασχόλησης που θα του προταθεί να αναλάβει.
Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στην ανάγκη να αποκτήσουν πρωτίστως τα νέα ζευγάρια φθηνή στέγη ώστε να τους περισσεύουν χρήματα για να αναθρέψουν παιδιά, παράλληλα με την κοινωνική στήριξη σε άτομα και οικογένειες που πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια με χαμηλό εισόδημα.
Το «κλειδί» για να έχει το στεγαστικό πρόγραμμα απήχηση ανάλογη των προσδοκιών που δημιούργησαν η προαναγγελία του και η νομοθέτησή του τον Απρίλιο στον νόμο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ είναι η χρηματοδότηση που εξετάζεται να προέρχεται από 3 πηγές:
1 Από τα αποθεματικά εισφορών υπέρ ΟΕΚ ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει ο ΟΑΕΔ.
2 Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω των συμπράξεων σε έργα κατασκευής και αξιοποίησης ακινήτων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
3 Από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι πολιτικές που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα από ένα τέτοιο στεγαστικό πρόγραμμα είναι πολλές. Για παράδειγμα, αν ήταν σε εφαρμογή το πρόγραμμα σήμερα έστω με τα 2 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν για μία 5ετία 100.000 δικαιούχοι με επιδότηση ενοικίου 300 ευρώ τον μήνα.
Το ίδιο ποσό αν δινόταν για επιδότηση επιτοκίου σε δόση στεγαστικού δανείου θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες περισσότερων δικαιούχων, καθώς με μια επιδότηση της τάξης των 200 ευρώ οι δόσεις θα έπεφταν στα 250 με 400 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου.
Οι επιλογές για το πώς θα πάρουν σπίτια τα νέα, κυρίως, ζευγάρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απόκτηση φθηνής στέγης αλλά και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Η μόχλευση των πόρων που θα διατεθούν για το στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι πολλαπλάσια, καθώς θα αναζωογονηθούν εκατοντάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και, μάλιστα, για μακρό διάστημα και όχι για τρία ή πέντε χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Έως 20 Αυγούστου οι αποφάσεις για τις κάλπες – Τα δύο σενάρια του Μαξίμου
Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα – Έρχονται επιδημικά κύματα
Νέα πρόκληση από Τουρκία και Οκτάι: Θα αμφισβητήσουμε τα νησιά και όπου πάει