Σε κάθε περίπτωση όμως στο πενθήμερο 15-20 Αυγούστου φαίνεται πως θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Μέχρι τότε θα τρέχουν παράλληλα δυο σενάρια. Ενα που προβλέπει φθινοπωρινές εκλογές -το οποίο αυτή τη στιγμή δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες- κι ένα που προβλέπει εκλογές την άνοιξη του 2023.
Τα δεδομένα
Οσο κι αν η ζυγαριά δείχνει να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αλλωστε «λείπουν» βασικά δεδομένα, όπως η έκβαση της έντασης με την Τουρκία, η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι πυρκαγιές και η τελική εκτίμηση για την έκβαση του τουρισμού, άρα και του ποσού που θα εισρεύσει στο κρατικό ταμείο. Επ’ αυτού τα δεδομένα δείχνουν εξαιρετικά καλά, καθώς τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό είναι περίπου 20% πάνω από τα έσοδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, που είναι και η χρονιά-ρεκόρ. Τα υπόλοιπα δεδομένα υπόκεινται ακόμα στον κανόνα της αβεβαιότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο έχει τρεις βασικούς πυλώνες: Την ανάπτυξη • Τους νέους με έμφαση στην εξασφάλιση φθηνής στέγης και περισσότερων θέσεων εργασίας • Την αύξηση των εισοδημάτων, με την επιστροφή ως κοινωνικού μερίσματος μέρους της ανάπτυξης και νέες μειώσεις φόρων. Σε προτεραιότητα βρίσκονται και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εντός της εβδομάδος θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία δεν αποκλείεται να ακούσουν καλά νέα, όπως π.χ., ότι από 1/1/2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις. Το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα παρουσιάσει εν όψει των εκλογών -όποτε κι αν γίνουν- δίνει μεγάλη έμφαση στο «κοινωνικό πρόσωπο», αλλά και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους και των λειτουργιών του.
Πέραν της αντικειμενικής αβεβαιότητας που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και ισχυρές αποφάσεις:
1 Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δεύτερες εκλογές.
2 Οι εκλογές θα είναι διπλές, καθώς η κάλπη της απλής αναλογικής κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα βγάλει κυβέρνηση. Και ο στόχος θα είναι η αυτοδυναμία.
3 Το δίλημμα που θα τεθεί παραμένει στην ουσία το ίδιο, «σταθερότητα ή ακυβερνησία», αλλά μάλλον θα γίνει πιο προσωποκεντρικό. «Θέλετε να συνεχίσει ο Μητσοτάκης ή να έρθουν ξανά Τσίπρας και Βαρουφάκης;». Αλλωστε οι Ε. Τσακαλώτος και Δ. Βίτσας με τα όσα είπαν περί συγκυβέρνησης με τον Γ. Βαρουφάκη και κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή του ΚΚΕ, ξύπνησαν τις μνήμες του 2015, οι οποίες αποδεικνύονται «δώρο στον Κ. Μητσοτάκη». Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται και τα δημοσκοπικά ευρήματα μετά την αποτυχία του Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η ανησυχία για την ακυβερνησία δείχνει να μεταναστεύει από τη Γαλλία και στην Ελλάδα.
Πόλωση
Την ίδια στιγμή το Μ. Μαξίμου ξέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ακραία πόλωση, φέρεται να έχει αποφασίσει πως «θα απαντά, αλλά δεν θα πέσει στον πολιτικό βούρκο» τον οποίο δείχνει να επιδιώκει η Κουμουνδούρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξουδετέρωση της πρωτοφανούς προσπάθειας του Αλ. Τσίπρα να καλλιεργήσει προκαταβολικά κλίμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Εξ ου και ο «τραμπισμός αλά γκρέκα» που λέει συχνά ο Γ. Οικονόμου, που όπως φαίνεται -εκ των αντιδράσεων- έχει «χτυπήσει φλέβα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς αντιλαμβάνεται τη σημασία της ταύτισής του με την επίθεση στο Καπιτώλιο μετά την ήττα του Τραμπ, την οποία ο απελθών πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε και αμφισβητεί ακόμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, όπως έχει γίνει γνωστό και στο Μ. Μαξίμου, δεν βρίσκει ούτε έναν δημοσκόπο που να του λέει ότι μπορεί να βγει πρώτο κόμμα. Ισως γι’ αυτό η ακλόνητη μέχρι πριν από λίγες μέρες βεβαιότητα της πρωτιάς έχει δώσει τη θέση της στην άνευ περιεχομένου συζήτηση για συνεργασίες. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι χωρίς να είναι πρώτο κόμμα κι έχοντας ξεμείνει από εν δυνάμει συμμάχους, ουσιαστικά δεν έχει εκλογικό αφήγημα. Οπως γνωρίζει ότι το όνειρο του νέου Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι να συγκυβερνήσει με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Π. Πολάκη.
Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων
Η προσπάθεια διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως εκτιμάται, έχει αποδώσει ήδη καρπούς. Οχι μόνο στις διμερείς επαφές του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Δένδια, αλλά και σε επίσημες αντιδράσεις, όπως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Πέμπτη στη ρητή αναφορά των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και η Δύση ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δευτερευόντως για τα «παζάρια του Ερντογάν». Ο «αμυνόμενος» εν προκειμένω είναι η Τουρκία, της οποίας η στάση, όσο περνάει ο καιρός, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ως φιλο-πουτινική και εναντίον της κοινής πολιτικής της Δύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την πάγια και ψύχραιμη εθνική γραμμή, αλλά και έτοιμος να «δώσει όλες τις απαντήσεις», αν ο Τ. Ερντογάν θέσει θέματα.