Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ήδη εδώ και πολλούς μήνες όλη την Ευρώπη, οι καταναλωτές σκέφτονται τρόπους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και να μην καταβάλλουν μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος. Παρότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει μέσω επιδοτήσεων τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πολλοί είναι εκείνοι -πριν ακόμα ανακοινωθεί ότι θα τρέξει τέτοιο πρόγραμμα- που αναζητούν τους πόρους για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Αλλωστε, όπως σημειώνουν επαγγελματίες του κλάδου στον Ελεύθερο Τύπο, το κόστος εγκατάστασης για ένα μέσο οικιακό αυτοπαραγωγό ανέρχεται περί τις 5.000 – 5.500 ευρώ, ποσό που επί της ουσίας θα «επιστραφεί» σε όσους τελικά επιλέξουν να τα τοποθετήσουν, καθώς θα υπάρξει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς.
Χρόνος απόσβεσης
Με τα νέα δεδομένα, δηλαδή την επιδότηση του προγράμματος, ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης περιορίζεται σημαντικά. Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν οι ίδιες πηγές, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αποσβεστεί σε εννέα χρόνια, ενώ εάν επιδοτηθεί π.χ. με 50% ο χρόνος περιορίζεται σχεδόν κατά το ήμισυ.
Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ηδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.
Τα ψιλά γράμματα
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αφορά 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα πολιτική της Ε.Ε. -όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα- η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Ετσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες. Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023.
Σε αυτή τη φάση, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος, με πηγές να σημειώνουν στον «Ε.Τ.», πως και σε αυτή την περίπτωση θα παίξουν ρόλο τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
«Πακέτο» 65 εκατ. ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και η προκήρυξή του αναμένεται ως το τέλος του έτους, όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.
Η διαδικασία για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ενώ οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στα ανωτέρω προγράμματα.
Ετσι, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά.
Σε κάθε περίπτωση, περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι.
Επιπλέον δικαιούχοι στο «Αλλάζω Συσκευή»
Ανοιχτό… θα παραμείνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και σε περιόδους όπου η κυβέρνηση θα βρίσκει κονδύλια, θα μπορούν να επιδοτούνται καταναλωτές για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή τη στιγμή αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Οσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
Ειδήσεις σήμερα
Θερμό επεισόδιο στην Πράγα: Δεν πέτυχε το σόου Ερντογάν – Αποστομωτική απάντηση από Μητσοτάκη