Ο κ. Ερντογάν πήρε το λόγο κατά το δείπνο και στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήρε από την πλευρά του αμέσως το λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, καθώς και ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την ομιλία του, ότι η πολιτική της χώρας μας «βασίζεται πάνω στο ψέμα», ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».
Επανέλαβε εξάλλου τις απειλές λέγοντας μάλιστα ότι «όποια χώρα μάς ενοχλεί και μας επιτίθεται η απάντησή μας είναι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Στον απόηχο και της νέας προκλητικής παρέμβασης του Τούρκου προέδρου σε βάρος της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τους Ευρωπαίους εταίρους για όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική χώρα.
Ηδη από χθες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Αποδέκτης του η Αγκυρα, η οποία συμμετέχει και αυτή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μία κοινότητα χωρών όπου, όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι».
«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Οι δύο ηγέτες είχαν βρεθεί και χθες το μεσημέρι στην ίδια αίθουσα κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση, συνομιλία, ακόμη και… βλέμμα, ενώ η απόσταση των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στην οικογενειακή φωτογραφία.
Στο μεταξύ, ερωτηθείς στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει σήμερα την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία, επεσήμανε πως το σημερινό είναι ένα άτυπο Συμβούλιο Κορυφής και ακολουθεί το επόμενο στις Βρυξέλλες (20-21 Οκτωβρίου) και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα».
Κατά την άφιξή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και το μεταναστευτικό με αφορμή την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία και εξέπεμψε μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον, και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μακρόν σε Ερντογάν: «Να σεβαστείς το Διεθνές Δίκαιο»
Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, στη διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε διά χειραψίας τον κ. Αναστασιάδη, παρά τους υψηλούς τόνους επιθετικότητας που χρησιμοποιεί η Αγκυρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και στη συνέχεια συνομίλησε με τον κ. Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του στον Ερντογάν για την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, του πρότεινε να καθίσει μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι της Συνόδου. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει και φέρεται να αστειεύτηκε λέγοντάς στον Εμανουέλ Μακρόν: «Να σε πάρουμε στο μπλοκ των τουρκικών κρατών. Η Ευρώπη δεν είναι το παν, η Ασία είναι μεγαλύτερη».
Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τη φωτογραφία του Ερντογάν να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Ειρήνη και Ασφάλεια», μίλησε για το Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ομοιότητες της κρίσης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή το 1974.