Σημειώνεται πως η έρευνα υλοποιήθηκε από τον ΣΕΒ για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρίας ερευνών MRB. Στο πλαίσιο αυτής, εντοπίζονται και αναλύονται τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, από τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα
Μερικά ακόμη από τα βασικά ευρήματα της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, δρ Γιώργο Ξηρογιάννη, είναι τα εξής:
* Το 28% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή.
* Αναφορικά με τις απαιτούμενες βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια & αντιμετώπιση διαφθοράς, το 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, το 54% σύγχρονη λειτουργία Δημόσιας Διοίκησης, το 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας και το 40% χρηματοδοτικά εργαλεία & επενδυτικά κίνητρα.
* Σε σχέση με την ανάγκη «αυτοβελτίωσης», το 59,9% των επιχειρήσεων αναφέρει την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών και το 30% τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D.
* Το 84% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη φορολόγηση της εργασίας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων.
* Το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον σ’ αυτήν και μόλις το 12% επενδύει ήδη.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, που καμία φορά φαίνεται να χάνει την πυξίδα του, η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής. Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ στις επιχειρήσεις καταγράφει πρόοδο και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη Δημόσια Διοίκηση.
Οι επιχειρήσεις σαφώς αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτοβελτίωσής τους. Επενδύοντας στους ανθρώπους τους και στην τεχνολογία μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερο μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη φορολόγηση των στελεχών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτητα απονομή Δικαιοσύνης, στο κόστος ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Είμαστε σε μια συγκυρία που ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στα χέρια μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία».