Ορισμένες μειοψηφίες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις παράνομες καταλήψεις ως ένα μέσο πίεσης, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές που έβλεπαν την εξεταστική περίοδο να χάνεται. Αυτό το σχέδιο, ωστόσο, απενεργοποιήθηκε με τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από τη σωστή λύση που δόθηκε σε ένα πρόβλημα, όπως η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, θα πρέπει όλοι, κυβέρνηση και πρυτανικές Αρχές, να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικό τρόπο και το ζήτημα των καταλήψεων.
Οι οποίες είναι παράνομες όχι μόνο γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από μικρές μειοψηφίες σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών, αλλά και γιατί παρεμποδίζεται η μάθηση. Και οι νόμοι προβλέπουν βαρύτατες ποινές για όσους διακόπτουν με βίαιο τρόπο ή διαταράσσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.
Είναι πράγματι η απόφαση για ψηφιακές εξετάσεις και ένα μέσο εκτόνωσης των καταλήψεων, αφού οι μικρές αυτές μειοψηφίες δεν θα έχουν λόγο να τις συνεχίσουν, αλλά θα πρέπει και οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να μη δείχνουν ανοχή σε φαινόμενα παρανομίας όπως η κατάληψη σχολών, και μάλιστα από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι γενικές συνελεύσεις θα λαμβάνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις από την πραγματική πλειοψηφία των φοιτητών και όχι από κουκουλοφόρους. Μπορεί η απόφαση να δυσαρέστησε κάποιους που ήθελαν την μπαχαλοποίηση, αλλά σημασία έχει ότι έγινε το σωστό για τους φοιτητές.