Με τον νέο υβριδικό σταθμό ΑΠΕ, περίπου το 80% των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας θα παράγεται από καθαρή ενέργεια και θα οδηγήσει στην απεξάρτηση του νησιού από την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ συμμετέχει ήδη στην πρωτοβουλία «Χάλκη, Πράσινο-Εξυπνο Νησί» καλύπτοντας το κόστος του εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW, ένα ενεργειακό project ηλιακής ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω ενός προγράμματος Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Επιπλέον, η ΔΕΗ εγκατέστησε στη Χάλκη τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΔΕΗ Blue που συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης καθώς και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.
Ενεργειακή μετάβαση
Η συμμετοχή της ΔΕΗ και στα δύο έργα ευθυγραμμίζεται πλήρως με το στρατηγικό σχέδιό της, το οποίο εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση. Η εταιρία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε νέους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και η κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγή. Για τη ΔΕΗ, η βιωσιμότητα και οι δράσεις με κοινωνική αξία που έχουν επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.
Το έργο στην Αστυπάλαια θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 MW και συσσωρευτές χωρητικότητας 10 MWh περίπου, καλύπτοντας το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από καθαρή ενέργεια ΑΠΕ. Στη δεύτερη φάση του έργου, ο υβριδικός σταθμός θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο ώστε να καλύψει περισσότερο από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, μειώνοντας σημαντικά τη λειτουργία του θερμικού σταθμού παραγωγής, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί υποστηρικτικά και ως εφεδρεία.
Ο υβριδικός σταθμός θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων όσο και τις γενικότερες ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια. Ετσι, η εκπομπή ρύπων CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το κόστος παραγωγής θα είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος λειτουργίας του θερμικού σταθμού, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος
«Υπερήφανος»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε σχετικά: «Είμαι υπερήφανος για τη συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Αστυπάλαιας. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ΑΠΕ και η κατασκευή του υβριδικού σταθμού στο νησί είναι έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής μας σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μας που εργάστηκαν για να παρουσιάσουμε μία λύση αποδοτική, βιώσιμη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του νησιού, των κατοίκων και των επισκεπτών του. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να φέρει εις πέρας αυτό το απαιτητικό τεχνικά έργο. Με την έναρξη της λειτουργίας του υβριδικού συστήματος, σε μερικούς μήνες, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επιστήμονες που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ σε αυτή την κοιτίδα καινοτομίας και φυσικού κάλλους».
Αστυπάλαια: Το πρώτο έξυπνο & βιώσιμο νησί της Μεσογείου
Στην Αστυπάλαια υλοποιείται ένα πρωτοποριακό έργο, με στόχο να μεταμορφώσει ένα ελληνικό νησί σε μια πρότυπη τοποθεσία για την ηλεκτρική κινητικότητα, την έξυπνη κινητικότητα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων και πρωτοπόρων λύσεων που θα μετατρέψουν την «πεταλούδα του Αιγαίου» σε ένα μοναδικό νησί παγκοσμίως αφού, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, η Αστυπάλαια θα έχει μετατραπεί σε ένα «εργαστήρι τεχνολογιών του μέλλοντος», με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες και πράσινο υβριδικό ενεργειακό σύστημα.