Κατά κύριο λόγο, οι καταγγελίες σχετίζονται με τα εξής 15 προβλήματα:
1 Η επικοινωνία είναι δύσκολη έως αδύνατη. Στα τηλέφωνα δεν απαντούν, ενώ οι φόρμες επικοινωνίας των Εταιριών Διαχείρισης ή οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει, είναι πολύπλοκες και δαιδαλώδεις, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να τις χρησιμοποιήσουν, να μη λαμβάνουν απάντηση ή αυτή που λαμβάνουν να είναι γενική και αόριστη ή να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.
2 Δεν αποστέλλουν έγγραφα/αντίγραφα που αιτείται ο καταναλωτής, όπως αναλυτική κατάσταση οφειλής, ενδεικτικό πίνακα πληρωμής/δοσολόγιο, εξοφλητική απόδειξη. Μάλιστα οι τράπεζες για αντίστοιχα έγγραφα ζητούν αντίτιμο για την έκδοσή τους.
3 Δεν ανταποκρίνονται σε έγγραφες προτάσεις εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής και δεν συναινούν σε καμία πρόταση κατά παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της συναλλακτικής πρακτικής.
4 Ελλειψη συνεννόησης με τις τράπεζες, καθώς τα funds – servicers αγνοούν προηγούμενες συμβάσεις διαγραφής ή ρύθμισης χρεών/διακανονισμού, με αποτέλεσμα να ζητούν εκ νέου δόσεις για αποπληρωμένες οφειλές. Ο καταναλωτής πρέπει να διατηρεί όλα τα αρχεία για να μπορέσει να αποδείξει τη μη ύπαρξη οφειλής.
5 Δεν απαντούν σε αιτήσεις παραχώρησης ενυπόθηκου ακινήτου, παρότι έχει βρεθεί αγοραστής και έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα (οικονομικά στοιχεία, εκτίμηση ακινήτου, κ.λπ.).
6 Δεν απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση της οφειλής μετά την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ζητούν αυθαίρετα να καταβάλει ο οφειλέτης πολύ μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων.
7 Παράνομα και καταχρηστικά κατάσχουν ή δεσμεύουν ακατάσχετους λογαριασμούς.
8 Τα funds συχνά ζητούν προκαταβολές μεγάλων ποσών, με σκοπό να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις εξωδικαστικής ρύθμισης.
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας
9 Οι εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες έχουν υποτιμητικό και επιθετικό λόγο, χρησιμοποιώντας απειλές και προσβλητικές εκφράσεις, όπως δέσμευση ακατάσχετου, κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμούς, με σκοπό τον εκφοβισμό του οφειλέτη.
10 Δεν διαθέτουν ενημερωμένα αρχεία και δεν ελέγχουν ενημερωμένους τηλεφωνικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να καλούν επανειλημμένα αριθμούς που έχουν μεταβιβαστεί σε άλλους χρήστες, ή σε προηγούμενους εργασιακούς χώρους των οφειλετών.
11 Για οφειλές που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του ν.4605/19 για 20ετή προστασία της κύριας κατοικίας, οι δόσεις των οποίων επιδοτούνται κατά ένα ποσοστό από το Δημόσιο και είναι άτοκες, ζητούν καταχρηστικά τόκους, ανάλογους των αυξημένων σημερινών επιτοκίων.
12 Τα funds για οριστικές αποφάσεις του ν.3869/10, ζητούν αυξημένες δόσεις και καταβολή της εισφοράς του ν.128/1975, χωρίς να αιτιολογούν τον λόγο και φυσικά τη διαμόρφωση του επιτοκίου.
13 Τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds ζητούν προμήθεια από 50 ευρώ και πάνω για την κατάθεση Αίτησης Αρσης Προσημείωσης. Για την παροχή αντιγράφων π.χ. σύμβασης, υπολοίπου οφειλής, κ.λπ., ζητούν να καταβάλει ο καταναλωτής από 15 έως 50 ευρώ ως έξοδα.
14 Προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά παράβαση της νομοθεσίας και δεν διστάζουν να προσδιορίζουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στην κύρια κατοικία, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών σε ευάλωτα νοικοκυριά.
15 Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου καλούνται να καταβάλουν δυσθεώρητα ποσά, σε σχέση με το αρχικό πόσο του στεγαστικού δανείου που έλαβαν πριν 20 περίπου χρόνια.
«Οι οφειλέτες δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ικανότητα, νιώθουν απροστάτευτοι και βιώνουν τις ασύδοτες πρακτικές των τραπεζών και ιδίως των servicers, που δεν διστάζουν να εκπλειστηριάζουν και την κύρια κατοικία» σχολιάζει στον «Ε.Τ.» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.
«Ο όγκος αυτός έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα ασυδοσίας και καταχρηστικών και παράνομων πρακτικών σε βάρος των οφειλετών/καταναλωτών, ιδίως από τα funds, αλλά και τις τράπεζες, τις εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες» σημειώνουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ στον «Ε.Τ.».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Ζητούν επιπλέον χρήματα εκτός δικαστικής απόφασης»
– «Παράλογη απαίτηση από fund μη σεβόμενο δικαστική απόφαση. Η εταιρεία… εκπρόσωπος της …απαιτεί να καταβάλω έξτρα ποσό που δεν αναφέρεται πουθενά σχετικά στην υπ’ αριθμ… απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά. Τι θα πρέπει να κάνω;».
–«Θα ήθελα τη συμβουλή σας για ένα καταναλωτικό δάνειο που έχω πάρει από το 2003. Εχω φτάσει στα όρια να πληρώνω τις δόσεις με 13% επιτόκιο.Ποτέ δεν έχω καθυστερήσει καμία δόση από το 2003. Πήγα στην τράπεζα για να μειώσει το επιτόκιο. Μου είπαν ότι δεν γίνεται και πρέπει να το αποπληρώσω. Είμαι άνεργος και δεν έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να πληρώνω τις δόσεις.Θα εκτιμούσα πολύ τη συμβουλή σας».
– «Θα ήθελα να ρωτήσω για το δάνειό μου, το οποίο είναι στον νόμο Κατσέλη και το διαχειρίζεται ένα fund και πληρώνεται κανονικά. Πριν λίγο καιρό, μου έστειλε εξώδικο με τα στοιχεία τα δικά μου και του συζύγου μου και ζητώντας μου να πληρώσουμε το ποσό του δανείου ή να κάνουμε ρύθμιση στην οφειλή. Μίλησα με την εταιρία και μου είπαν ότι μάλλον το εξώδικο είναι για τον σύζυγό μου, ο οποίος δεν είναι στον νόμο και πρέπει να πληρώνει και αυτός».
– «Στις 13/12/24 λαμβάνω νέα επιστολή από την εταιρία … για να ενημερώσει, ετεροχρονισμένα, ότι το νέο δοσολόγιο της εταιρίας σας έχει ξεκινήσει από της 5/12/24 με άληκτο κεφάλαιο 64.204 ευρώ, που δεν κατανοώ από πού προκύπτει, χωρίς καμία εξήγηση και ανάλυση, μετά την πάροδο ως τότε 44 καταβολών των 376,86 ευρώ συνόλου 16.581 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.653 ευρώ ήταν κεφάλαιο! Επαναλαμβάνω πως η δόση που όρισε η απόφαση είναι 310,3 ευρώ έντοκη!
Στο δοσολόγιο που στείλατε, στην ανάλυση δεν φαίνεται πουθενά το ποσό που έχει ορίσει η απόφαση για έντοκη δόση. Αντί αυτού, έχει γίνει προφανώς ένας υπολογισμός τοκοχρεωλυτικού δανείου, που δεν έχει σχέση με την απόφαση του 3869/2010 που έχω ενταχθεί και την καταπατά!
Επίσης, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη επιστολή μου, δεν εξηγείται πουθενά το ληξιπρόθεσμο ποσό που προέκυψε μετά την εκκαθάρισή σας, που καλέστηκα να καταβάλω, καθώς σε κάθε μου δόση ήμουν τυπικός στις ημερομηνίες πληρωμής, όπως ορίζει η απόφαση!
Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν αποδέχομαι το νέο δοσολόγιο και το ληξιπρόθεσμο ποσό που κατέβαλα! Παρακαλώ για νέο έλεγχο, προσδιορισμό των σωστών ποσών που πρέπει να καταβάλω και αντιλογισμό του οποιοδήποτε ποσού κατέβαλα επιπλέον!».
Ειδήσεις σήμερα
Αυστρία: Η υψηλή τιμή του κακάο έφαγε τα σοκολατάκια «Μότσαρτ»