Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τη Μόσχα για ανακωχή στα πολεμικά μέτωπα, επισείοντας απειλές για νέους δασμούς, φόρους και ειδικά νέες κυρώσεις –οι οποίες είναι ήδη από τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί σε χώρα με σχετικά μεγάλη οικονομία– ανέφεραν χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πέντε πηγές με μεγάλη γνώση και πολύπλευρη εξειδίκευση της εσωτερικής κατάστασης της προβληματικής ρωσικής οικονομίας.
Το Κρεμλίνο, πάντως, από τη δική του πλευρά, διά στόματος του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντίμτρι Πεσκόφ, επιχείρησε και χθες να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σταθερή, παρά τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Αν και μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν έχει προτείνει κάποιον δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, οι τυχόν προτάσεις για ανακωχή δεν φαίνεται να οδηγούν σίγουρα κάπου.
Χθες, σε βιντεοσύνδεση με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Τραμπ σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία να είναι έτοιμη και να επιθυμεί να μιλήσει σύντομα στον Πούτιν, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Επίσης, ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τον OPEC να μειώσουν τις τιμές πετρελαίου για να τερματιστεί ο πόλεμος, υπονοώντας πως, πάρα τις κυρώσεις, η Μόσχα βασίζεται στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου για να τον χρηματοδοτεί.
Επειτα από ένα χρονικό διάστημα δύο ετών, η ρωσική οικονομία, λόγω των πολλαπλών δυτικών κυρώσεων όπως και άλλων παραγόντων, βαίνει επιδεινούμενη λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού αλλά και των υπέρμετρα υψηλών επιτοκίων που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει κυρίως εξαιτίας των στρατιωτικών δαπανών που φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ, αφού η οικονομία της χώρας έχει μετατραπεί σε στρατιωτική.
Γνωστοί ολιγάρχες και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στέλνουν μηνύματα στο Κρεμλίνο ότι θα έβλεπαν θετικά μια συμφωνία για ανακωχή, ενώ αναφέροντας τον κίνδυνο αυξανόμενων οικονομικών στρεβλώσεων, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ολεγκ Βιούγκιν, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε διαπραγματεύσεις.
Κατά το παρελθόν, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για ανακωχή, αλλά υπό τις προϋποθέσεις ότι τα κέρδη της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, δηλαδή οι τέσσερις περιφέρειες του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσόνας και της Ζαπορίζια, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ως ρωσικά εδάφη, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα διαθέτει μεγάλο στρατό. Αυτές οι θέσεις, όμως, είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές από το Κίεβο και από τις δυτικές χώρες.
Τις τελευταίες ημέρες, οι σύμβουλοι του Τραμπ έχουν υπαναχωρήσει από τις πομπώδεις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ότι ο τριετής πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει άμεσα, θέση με την οποία διαφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Πληροφορίες του υπογράφοντος αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 10,4 τρισ. ρούβλια (101 δισ. δολάρια) που προβλέπονταν, προσεγγίζοντας τα 13,2 τρισ. ρούβλια (129 δισ. δολάρια). Ο αριθμός αυτός προέρχεται από τον υπουργό Αμυνας, Aντρέι Μπελούσοφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν στο 32,5% του συνολικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των 40,6 τρισ. ρουβλίων στο τέλος του έτους. Είναι σαφές ότι τα επόμενα χρόνια η ηγεσία της Ρωσίας πρόκειται να δαπανήσει πολύ περισσότερα χρήματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις σε σχέση ακόμα και με το 2022-23.
Ειδήσεις σήμερα
Ιταλία: Οργή για επιτραπέζιο με Σικελούς μαφιόζους
Κτηματαγορά: Ρεκόρ στις τιμές ακινήτων σε 35 περιοχές [πίνακες]
Εφορία: Για ποιους άνοιξε παράθυρο απαλλαγής από τεκμαρτή φορολόγηση;