Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, αποτέλεσαν καταλύτες για την εκτίναξη των εταιρικών επιδόσεων.
Ειδικότερα, οι 150 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εμφάνισαν καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση κατά 303,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, γράφοντας έτσι ιστορία αφού ξεπέρασαν πλέον τις επιδόσεις της «χρυσής περιόδου» των εισηγμένων της πενταετίας 20042008, ήταν μάλιστα οι εισηγμένες εκείνη την πενταετία ήταν διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με σήμερα.
Η χρονιά που πέρασε ήταν θεαματική για τις τράπεζες, αφού Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ.
Στον μη τραπεζικό κλάδο ξεχώρισαν τα 967 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε η Μotor Oil και βεβαίως τα 889,5 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε η HelleniQ Energy. Ισχυρή, ακόμη, ήταν η κερδοφορία που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, με μεγάλη συνολική διανομή στους μετόχους, αλλά και για τη Mytilineos, που προβλέπει για φέτος Ebitda άνω του 1 δισ. ευρώ, τη Βιοχάλκο, το Jumbo, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν από τα blue chips. Επίσης, η Aegean ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία πάνω από… 2.000% σε σχέση με το 2021, στα 106,7 εκατ. ευρώ, και πλέον έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα warrants που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο από την εποχή της πανδημίας.
Ο συνολικός τζίρος που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες ανέρχεται σχεδόν στο… μισό ΑΕΠ της χώρας, με πάνω από 101 δισ. ευρώ, και εμφανίζεται αυξημένος κατά 51% σε σχέση με το 2021, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ από 9,4 δισ., ενισχυμένα δηλαδή κατά 39%.
Τα καθαρά κέρδη μαζί με αυτά των τραπεζών άγγιξαν τα 10,02 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ το 2021, που σημαίνει αύξηση 100%. Ως προς τον δανεισμό, η μόχλευση είναι χαμηλή, αφού ο καθαρός δανεισμός σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στις 0,57 φορές, ενώ ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στις 1,36 φορές.
Εκτός από τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΗ, σε απόλυτα νούμερα την υψηλότερη κερδοφορία είχαν ο ΟΠΑΠ με 592,3 εκατ. ευρώ και αύξηση 128%, η Ελλάκτωρ με 496,9 εκατ. ευρώ, η Mytilineos με 465,89 εκατ. ευρώ και αύξηση 187%, Coca Cola με 415,4 εκατ., μείωση δηλαδή 24,09% λόγω Ουκρανίας, ο ΟΤΕ με 388,6 εκατ., η Βιοχάλκο με 266 εκατ. (36,5%), η Jumbo με 248,6 εκατ. και αύξηση σχεδόν 15%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 159,28 εκατ. (42,62%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 136,5 εκατ. (173,3%), η Prodea με 128,6 εκατ. (-27,68%) και η Τιτάν με 109,7 εκατ. (19,37%).
Αντίθετα, οι εισηγμένες που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα το 2022 ήταν οι πάροχοι νερού (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν αύξησαν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους), οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες (π.χ. Επίλεκτος, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) εξ’ αιτίας της χαμηλής ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους, κ.λπ.
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Μπαίνουν τα χρήματα - Πότε πάνε ταμείο οι δικαιούχοι
Πηγή πίνακα: euro2day.gr
Υπήρξαν έντεκα εταιρείες που μετέτρεψαν τις ζημίες του 2021 σε κέρδη (turn around stories) οι οποίες ήταν οι Attica Group, AvaxΑΒΑΞ -1,69%, Εβροφάρμα, Q&R, Ελγέκα, Λογισμός, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω εκτάκτων ζημιών το 2021, Τεχνική Ολυμπιακή, Σπύρου, Ακρίτας, Κέκρωψ (όχι λειτουργικά, αλλά μέσα από την ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της).
Τι συνέβη με τις μη εισηγμένες
Από εκεί και πέρα από τις 107 μη τραπεζικές εισηγμένες πίνακα, οι 91 εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και οι υπόλοιπες 16 ζημιογόνο. Επίσης, 63 κατάφεραν να βελτιώσουν την «κάτω γραμμή» σε σχέση με το 2021 (αύξηση κερδών, ή μείωση ζημιών) και 44 είδαν είτε την κερδοφορία τους να περιορίζεται, είτε τις ζημίες τους να διογκώνονται.
Εσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ τα μερίσματα
Μετά και την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2022, 47 εταιρείες είτε διένειμαν είτε ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διανείμουν ποσό που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,01 δισ. ευρώ.
Πηγή πίνακα: euro2day.gr
Τι θα γίνει το 2023
Το θετικό στοιχείο είναι ότι η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ (εκτιμήσεις για +2,4%), θα συμβάλλει σε μια αύξηση του όγκου των πωλήσεων ιδίως σε κλάδους που επηρεάζονται από τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Η εικόνα αυτή βέβαια κινδυνεύει να μετριαστεί σε ένα ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ή εμφάνισης κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος σε εγχώριο ή και διεθνές επίπεδο.
Ένα δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η υποχώρηση που καταγράφουν ενεργειακό κόστος και πρώτες ύλες, όταν πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους τους να εμφανίζεται διευρυμένο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων μετά την ολοκλήρωση του α’ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει με βάση τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους.
Το βασικό ζητούμενο επομένως έχει επιτευχθεί, οι εισηγμένες εμφανίζονται φθηνότερες με βάση την κερδοφορία τους σε σχέση με πέρυσι και διεκδικούν με αξιώσεις το 2023 να επιτύχουν, αν όχι υψηλότερες, σίγουρα πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη λειτουργίας (πχ μισθοί) και χρηματοδότησης (άνοδος επιτοκίων), οι εξαγωγικοί Όμιλοι θα απευθυνθούν σε μια Ευρώπη που θα σημειώσει αναιμική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα:
α) Σε αρκετές εταιρείες (πχ πετρελαιοειδή, κλάδος αλουμίνιο, ElvalHalcor, ΕΛΤΟΝ Χημικά) οι επιδόσεις του 2022 ήταν εξαιρετικά υψηλές, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα αμφίβολο ότι θα επαναληφθούν φέτος.
β) Όπως όλα δείχνουν οι ανατιμήσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων θα είναι φέτος χαμηλότερες από αυτές των προηγούμενων ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ΑΕΕΑΠ και τις εταιρείες του real estate.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2023 θα είναι μια χρονιά δύο ταχυτήτων για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών και πως μια αθροιστική επίδοση που δεν θα απέχει πολύ από αυτή του 2022 θα πρέπει να εκληφθεί ως θετικό σημάδι για την πορεία των τιμών των μετοχών.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πληρώνεται αύριο το 13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους [αναλυτικά ποσά ανά βαθμό]
Εκλογές 2023: Τον κωδικό… μονοεδρικές ενεργοποιεί ο Μητσοτάκης
Χτύπημα στο Κρεμλίνο: Ουκρανική επίθεση ή ρωσική προβοκάτσια;