Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ανισότητες και τα εμπόδια που καταγράφονται στην εργασιακή ανέλιξη των γυναικών, αλλά και στις κινήσεις που πρέπει να κάνει η επιχειρηματική κοινότητα για να αντεπεξέλθει στο σημερινό, ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η κ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι, ακόμη, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Αναλυτικά η συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Προσφάτως αναλάβατε πρόεδρος του ΕΒΕΑ και γίνατε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Επιμελητηρίου που εκλέγεται σ’ αυτήν τη θέση. Ποιο θέμα της επιμελητηριακής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητά σας;
Το ΕΒΕΑ είναι η «ναυαρχίδα» των επιμελητηρίων, καθώς εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι εξέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα ως πρόεδρο δείχνει ότι είναι, ταυτόχρονα, ένας φορέας που αντιλαμβάνεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Ενα Επιμελητήριο που συμπορεύεται με την εποχή του και απαντά σε σύγχρονες προκλήσεις και αιτήματα, τόσο στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας όσο και σε αυτό της κοινωνίας.
Στο ΕΒΕΑ προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε, περαιτέρω, την προστιθέμενη αξία που προσφέρουμε σε όλα τα μέλη μας, μέσα από χρήσιμες, ποιοτικές υπηρεσίες. Εστιάζουμε, ιδιαίτερα, στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της γυναικείας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στην προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Και, βεβαίως, συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε, ουσιαστικά, στον δημόσιο διάλογο, διεκδικώντας μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που βελτιώνουν, περαιτέρω, το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σε ποιους τομείς καταγράφεται πρόοδος, σε σχέση με τη θέση της γυναίκας στην επιχειρηματική κοινότητα; Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά ή μακριά από την επίτευξη ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον;
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σίγουρα αρκετά θετικά βήματα, όμως παραμένουν ακόμη αρκετές ανισότητες και εμπόδια στην εργασιακή ανέλιξη των γυναικών, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο για την οικονομία. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία θα μπορούσε να προσθέσει 5% ετησίως στην παγκόσμια ανάπτυξη. Εχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να κάνουμε και στην Ελλάδα όλα όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες (π.χ. στον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής), αλλά και βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στόχος είναι, όταν συζητάμε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, να μη μιλάμε πλέον για τα εμπόδια, αλλά για τα επιτεύγματα.
Υποστηρίζετε πως η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος για την ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ποιες πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεδομένης της αβεβαιότητας που διατρέχει το οικονομικό κλίμα, κυρίως, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης;
Για αρκετές δεκαετίες εστιάσαμε, αποκλειστικά σχεδόν, στην επίτευξη βραχυχρόνιων οικονομικών στόχων, υποβαθμίζοντας τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε, σήμερα, σοβαρούς κινδύνους (κλιματική αλλαγή, εξάντληση πόρων, ξηρασία, επισιτιστική κρίση κ.λπ.), αλλά και σοβαρή αύξηση των ανισοτήτων, η οποία ήδη προκαλεί ανησυχητικά φαινόμενα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η καθιέρωση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης από τον ΟΗΕ και η εισαγωγή δεικτών, που μετρούν τον βαθμό ευθυγράμμισης των επιχειρήσεων με τις αρχές της βιωσιμότητας, σηματοδότησαν μια σημαντική στροφή. Μένουν, όμως, πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Είναι απαραίτητο -τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων- να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μια προσέγγιση που δεν περιορίζεται στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, πέφτοντας συχνά στην «παγίδα» του greenwashing, αλλά εστιάζει, ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, στην παροχή ευκαιριών, στη δημιουργία αξίας για το κοινωνικό σύνολο.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και σε ποιους τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης;
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας αντιμετωπίσει τα τελευταία δέκα χρόνια διαδοχικές κρίσεις, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σημαντική ανθεκτικότητα και ευελιξία. Διαθέτουν αφοσιωμένους ανθρώπους, επιχειρηματίες και στελέχη, με εξαιρετικό ταλέντο και ικανότητες. Διαθέτουν ισχυρό όραμα και αξίες.
Ωστόσο, στο σημερινό ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον η συνεχής βελτίωση και η προσαρμογή είναι απαραίτητες. Χρειάζονται νέες επενδύσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της πράσινης μετάβασης, για τη διαρκή εισαγωγή καινοτομιών, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Χρειάζεται να εστιάσουμε σε σύγχρονα συνεργατικά σχήματα, για την άρση εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις σε θέματα παραγωγικότητας και εξωστρέφειας. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε νέες, κρίσιμες για την επιχειρηματική ανάπτυξη δεξιότητες, να διαχειριστούμε τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, να ενσωματώσουμε την έννοια της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στις καθημερινές πρακτικές μας.
Βασικός σκοπός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος. Ποιες δράσεις του ΙΜΕ εντοπίζετε ότι ενδιαφέρουν περισσότερο, τελικά, τον κόσμο, βάσει ανταπόκρισης;
Το ΙΜΕ είναι ο πρώτος φορέας εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, με μακρά ερευνητική διαδρομή στον τομέα της ψηφιοποίησης για χρήση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στον πολιτισμικό πλούτο της ιστορίας του Ελληνισμού και το σήμερα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, προσφέρουμε κάθε χρόνο νέες, καινοτόμες ιδέες και προγράμματα, εκθέσεις, θεατρικές παραγωγές, νέες παραγωγές εικονικής πραγματικότητας, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι το έργο μας αναγνωρίζεται, έχει ανταπόκριση και φανατικούς «οπαδούς». Σίγουρα, τα προγράμματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπως τα AR/VR Showrooms, οι προσομοιωτές VR (Virtual Reality Pods), τα εργαστήρια VR (Virtual Reality Lab) και οι εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printers), είναι αυτά που εντυπωσιάζουν περισσότερο το κοινό, ειδικά τις οικογένειες και τους νέους.
Πώς «ισορροπείτε» μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων, αυτόν του πολιτισμού και εκείνον της επιχειρηματικότητας;
Δεν θεωρώ πως είναι πολύ διαφορετικοί οι δύο αυτοί κόσμοι. Ή, μάλλον, πιστεύω πως συνδέονται άρρηκτα. Για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με έμφαση στην υψηλή διαφοροποίηση, στην παραγωγή προστιθέμενων αξιών και την εξωστρέφεια, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων θεωρώ ως κορυφαίο τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός μπορεί πραγματικά να αποτελέσει προνομιακό πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που θα βοηθούν σημαντικά τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και την εικόνα της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, θεωρώ πως μπορώ πολύ εύκολα να «ισορροπώ» μεταξύ των δύο, καθώς επιχειρηματικότητα και πολιτιστική ανάπτυξη είναι δύο έννοιες σύμφυτες.
Ειδήσεις σήμερα
Κολωνός: Η θεία της 12χρονης αποκάλυψε τη φρίκη – Ερχονται και άλλες συλλήψεις
Θάνος Πλεύρης για τον ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του: Αυτό είναι αποκτήνωση