Ο Σόιμπλε κάλεσε τους Γερμανούς να φορέσουν διπλό πουλόβερ αν χρειαστεί, για να τα βγάλουν πέρα με το κρύο καθώς και να κάνουν απόθεμα από κεριά και σπίρτα, ώστε να είναι έτοιμοι για τις διακοπές ρεύματος.
Μεταξύ άλλων, ο 80χρονος πλέον πολιτικός δήλωσε πως η Δύση δεν θα πρέπει να τρομάξει από τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί «η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση». «Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, ο Πούτιν τη “γρατζουνάει” εδώ και καιρό», σχολίασε ο Σόιμπλε.
Ερωτηθείς για το ποια ακριβώς θα έπρεπε να είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Δύσης, εάν ο Πούτιν τελικά περάσει την «κόκκινη γραμμή», ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε, πρώτα απ’ όλα, πως χαίρεται που δεν είναι ο ίδιος καγκελάριος αυτή την περίοδο για να φέρει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης. «Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: Όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού», ανέφερε.
Ως προς το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο, ο πολιτικός εκτιμά ότι «Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει, με τον δύσκολο τρόπο, ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άσ’το! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!”
Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του. Δεν μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση. Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».
Με τη συζήτηση να στρέφεται στην οικονομική και ενεργειακή κρίση, ο Σόιμπλε δεν δίστασε να «κατακεραυνώσει» τους συμπολίτες του, τους οποίους αποκάλεσε «κακομαθημένους». Τους προειδοποίησε δε ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του να στηρίξουν όλα τα νοικοκυριά.
Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν δε γίνεται, δεν θα πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί ευκαιριών. Όχι! Αν αφήσουμε να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», επεσήμανε, στηλιτεύοντας την «κακομαθημένη γερμανική κοινωνία».
«Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο εσαεί. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά. Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα με μερική απασχόληση και ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη εργατών», προσέθεσε.
Όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε πως αρκετοί Γερμανοί κινδυνεύουν να «ξεπαγιάσουν» τον χειμώνα, ο πρώην υπουργός απάντησε:
«Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα». Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Σόιμπλε απάντησε πως «γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».
Ειδήσεις σήμερα
Δημόσιο: Αυξήσεις αποδοχών για υπαλλήλους και ενστόλους [αναλυτικοί πίνακες]
Σεισμός: Αγωνία μετά τα 5,1 ρίχτερ στον Κορινθιακό -Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Ε.Τ.