Τελικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ, όχι απλώς να προσυμπληρώνονται και να αναρτώνται έτοιμες προς υποβολή στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, αλλά και να υποβάλλονται αυτόματα από την Φορολογική Διοίκηση (από την ΑΑΔΕ) για λογαριασμό των φορολογουμένων, εφόσον αυτοί δεν θα τις έχουν υποβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν πλήρως τα φαινόμενα μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ.
Προσυμπλήρωση
Το πρώτο σημαντικό «βήμα» υλοποίησης του σχεδίου αυτού έγινε με την πλήρη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ για περισσότερους από 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η προσυμπλήρωση αυτή διενεργείται ήδη από την 1η-1-2024 με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλατφόρμα myData. Η προσυμπλήρωση ξεκίνησε με περιθώρια αποκλίσεων προς τα κάτω για τα δηλωτέα έσοδα και προς τα πάνω για τις δηλωτέες δαπάνες, τα οποία σταδιακά εξαλείφονται ώστε από την 1η-1-2025 να έχουν μηδενιστεί πλήρως.
Αρχικά επιτρέπονταν στους φορολογούμενους να προβαίνουν σε τροποποιήσεις των προσυμπληρωμένων ποσών στις δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και 30% προς τα κάτω για τα φορολογητέα έσοδα και τον αναλογούντα σ’ αυτά ΦΠΑ και μέχρι 30% προς τα πάνω για τις δαπάνες και τα αναλογούντα σ’ αυτές ποσά ΦΠΑ, τα οποία εκπίπτουν από τον ΦΠΑ των εσόδων. Από την 1η Ιουλίου 2024 τα περιθώρια αυτά μειώθηκαν σε 10% για τα έσοδα και σε 20% για τις δαπάνες, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2024 δεν επιτρέπονται πλέον τροποποιήσεις προς τα κάτω για τα έσοδα και τα αναλογούντα ποσά ΦΠΑ, το δε περιθώριο τροποποίησης προς τα πάνω των δαπανών και των αναλογούντων σ’ αυτές ποσών ΦΠΑ είναι μόλις 5%.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, δεν θα επιτρέπονται πλέον στις δηλώσεις ΦΠΑ αποκλίσεις προς τα κάτω για τα έσοδα και προς τα πάνω για τα έξοδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που θα έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myData. Τροποποιήσεις θα επιτρέπονται – όπως συμβαίνει ανέκαθεν – μόνο προς τα πάνω για τα έσοδα και μόνο προς τα κάτω για τις δαπάνες.
Επόμενο βήμα
Το τελικό «βήμα» που θα γίνει στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι η αυτόματη υποβολή τους από την ΑΑΔΕ στις καταληκτικές ημερομηνίες στις οποίες εκπνέουν οι αντίστοιχες προθεσμίες, εφόσον μέχρι τις ημερομηνίες αυτές δεν θα τις έχουν υποβάλει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι. Το τελικό αυτό στάδιο πλήρους ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος τοποθετείται χρονικά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2026.
Εφορία: Αναβολή στα ψηφιακά δελτία αποστολής
Την αναβολή της υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των ψηφιακών δελτίων αποστολής κατά 5 έως 6 μήνες αποφάσισαν από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αιτία το γεγονός ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν ήταν έτοιμες για εφαρμόσουν το μέτρο σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η-12-2024 για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και για λοιπές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 200.000 ευρώ και από την 1η-4-2025 για όλες τις άλλες επιχειρήσεις.
Επιδόματα: Έρχονται τα πάνω κάτω το 2025 - Ποιοι και πώς θα ευνοηθούν
Νέα απόφαση
Με νεότερη κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που έχει ως τελικό στόχο την παρακολούθηση της διακίνησης των αγαθών σε πραγματικό χρόνο, θα ξεκινήσει από την 1η-4-2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η-10-2025.
Ειδικότερα, οι προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης των παραστατικών διακίνησης διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
* Α’ Φάση (Βασικές λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA): Οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς και οι επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο θα υποχρεούνται να εκδίδουν και να διαβιβάζουν στο myData τα δεδομένα των δελτίων αποστολής από την 1η/4/2025. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διενεργούν αυτές τις διαδικασίες από την 1η/10/2025.
* Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών): Για το σύνολο των επιχειρήσεων, η ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης, της μεταφόρτωσης και της παράδοσης αγαθών θα γίνει υποχρεωτική από την 1η/10/2025.
Πρόστιμα
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η αυστηροποίηση του πλέγματος κυρώσεων για τη διακίνηση αγαθών χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
* 5.000 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
* 10.000 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Ειδήσεις σήμερα
Λαύριο: Με καθοδήγηση του οδηγού η ληστεία της χρηματαποστολής
Τραγωδία στη Ξάνθη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τις αναθυμιάσεις αερίου
ΠΑΣΟΚ: Κρυφό πρόγραμμα με αύξηση στη φορολογία εισοδήματος
ΣΥΡΙΖΑ: Κυνηγούν τον ναύαρχο, φεύγει και το πλήρωμα
Μετρό Θεσσαλονίκης: Σήμερα τα εγκαίνια – Οι αρχαίοι θησαυροί του
Καιρός: Η κακοκαιρία Bora φέρνει χιόνια και καταιγίδες – Ο χάρτης με τις περιοχές που θα «χτυπήσει»